-

17 Dagen fly 'n' drive door MaleisiŽ

•  1ste dag
•  2de dag
•  3de dag
•  4de dag
•  5de dag
•  6de dag
•  7de dag
•  8ste dag
•  9de dag
•  10de dag
•  11de dag
•  12de dag
•  13de dag
•  14de dag
•  15de dag
•  16de dag
•  17de dag
•  Samenvatting


Reisverslag van onze 17-daagse fly-drive vakantie in MaleisiŽ van 19 augustus tot en met 4 september 2001.


1ste dagOmhoog

We vertrokken 10 minuten later dan gepland om 12.10 uur vanaf Schiphol met een Boeing 777 van Malaysian Airlines. Wat ons direct opviel was dat er inderdaad meer beenruimte was dan normaal. De verzorging aan boord was prima en vriendelijk door traditioneel geklede stewardessen en pursers. De vliegreis gaat grotendeels in het donker want het tijdsverschil met MaleisiŽ is 7 uur. Onderweg wel veel onweer gezien en dat is een prachtig gezicht.


2de dagOmhoog

Om 07.05 uur in de ochtend landden we op het internationale vliegveld van Kuala Lumpur (KLIA) waar op dat moment een verschrikkelijk hevige regenbui aan de gang was. Zoiets hadden we in Nederland nog nooit gezien. Toch was het rond de 35 graden maar wel heel vochtig. Vanaf de aankomsthal ga je met een soort metrotreintje (de "AEROTRAIN") naar de centrale hal van KLIA. Dit treintje rijdt om de twee minuten. We waren heel snel door de douane en hebben toen meteen een taxi besteld bij de "Taxi TicketsĒ balie (kosten $ 23 of 90 RM) voor Hotel Istana in Kuala Lumpur. Deze taxirit kun je ook bij je reisbureau boeken maar het zelf ter plekke regelen is veel goedkoper. Het vliegveld ligt bij Sepang op ca. 45 km van KL en de taxirit duurt ongeveer 45 minuten.

Het Istana hotel is een kolossaal en schitterend hotel. Hier bleven we 3 nachten. Omdat we toch wel vermoeid waren na de vliegreis van 12,5 uur zijn we om ongeveer elf uur even naar bed gegaan tot twee uur. Na een lekkere douche genomen te hebben zijn we lopend richting Chinatown gegaan.

Eerst onderweg geld gepind want we waren zonder Maleisisch geld op zak vertrokken. We hadden alleen Amerikaanse dollars bij ons en daar hebben we dan ook de taxi mee betaald. We zijn meerdere keren gestopt vanwege enorme regenbuien. Chinatown (Jalan Petaling, Jalan Sultan, Jalan Bandar) bestaat uit allemaal kleine straatjes met daarin allemaal kraampjes met in hoofdzaak illegale CD's, namaak horloges en kleding. Verder zijn er zeer veel eettentjes (zogenaamde Hawker Stalls). Ziet er niet zo aantrekkelijk uit maar is wel erg lekker. Omdat we allemaal een beetje hoofdpijn hadden(misschien van vermoeidheid ?) besloten we om niet uitgebreid te gaan eten en kwamen we terecht in een Pizzahut. Goede pizza gegeten en daarna lagen we rond 21.00 uur in een heerlijk bed.


Afbeelding: De
De "aerotrain" naar de centrale hal op KLIA3de dagOmhoog

Na een heerlijk en stevig ontbijt (inclusief warm Maleisisch eten) gingen we op weg om kaartjes te halen voor de rondtour bij de Petronas Twin Towers. Deze kaartjes moet je op tijd halen want het kan gebeuren dat je pas de volgende dag, vanwege de drukte, de rondtour kunt maken. Wij hadden geluk en konden 's middags om 14.45 uur met de rondtour mee. Op het plein bij de PTT bij Gloriaís heerlijk koffie gedronken en de serveerster gaf ons de tip om met de metro KL te bezichtigen. Inderdaad, de metro is snel en goedkoop. We zijn geweest naar het Sultan Abdul Samad gebouw (Hooggerechtshof), Masjid Jame Moskee, Selangor Club en de Petronas Twin Towers. De PTT zelf zijn 452 meter hoog en hebben 88 verdiepingen. Met een supersonische lift ga je naar de 41e verdieping (op 170 meter hoogte) en vanaf daar kom je op het tussenstuk (brug) tussen de twee torens. Hier heb je een schitterend uitzicht over Kuala Lumpur.

Om half zes de auto (Toyota Unser 1.8 GL) opgehaald bij Hertz Stadskantoor. Dit kantoor was schuin tegenover ons hotel maar we moesten wel drie keer rondrijden om bij ons hotel te komen. We zagen wel steeds het hotel maar konden er, door het eenrichtings-verkeer, niet komen. 's Avonds weer naar de PTT want op de bovenste verdieping van het winkelcentrum zijn allemaal Maleisische restaurantjes (soort Hawker Stalls) waar je voortreffelijk Maleisisch kunt eten (voor 4 personen inclusief drinken 50 RM=f 35,00=Ä 15,00).


4de dagOmhoog

Vandaag gingen we met de auto op pad voor een bezoek aan Malacca. Nadat we met enige moeite de stad zijn uitgekomen gingen we via de (tol)snelweg naar Malacca. Na ongeveer 2 uur rijden kwamen we in Malacca aan en daar was het bloedheet. Op zich is hier niet zoveel te zien behalve dan het Stadthuys, de Protestantse kerk en de Jalan Ten Cheng Lock, de vroegere Heerestraat. Ook zijn er, net als in heel MaleisiŽ, veel Chinese tempels. Over de mooie kustweg via Port Dickson terug naar KL.

's Avonds weer naar de PTT om nogmaals heerlijk Maleisisch te eten bij de Hawker stalls. Op de kamer de route voor morgen besproken en de koffers gepakt want morgen gaan we op weg naar het groenste gedeelte van MaleisiŽ,de Cameron Highlands. Dit gebied ligt op 1829 meter boven de zeespiegel in het midden van MaleisiŽ. Hier zijn veel theeplantages.


5de dagOmhoog

Rond negen uur gingen we op weg naar de Cameron Highlands. We wilden net buiten KL een bezoek brengen aan de Batu Caves. Dat is een grot met een trap van 272 treden waar apen zijn die, als je niet oppast, van alles willen pikken van de toeristen. We hebben heel wat omzwervingen moeten maken want het eerste bord dat we tegenkwamen stond notabene bij de ingang. Het vreemde was ook dat het beklimmen van de trap nogal meeviel maar bij het afdalen liep het zweet van alle kanten van je lijf.

Via de Highway 1 toen richting Cameron Highlands. Bij Tapah verlaat je de Highway 1 en ga je via een slingerende en slecht onderhouden weg met 356 bochten omhoog. Vanaf Tapah tot aan ons hotel heeft het twee uur geduurd voor dat we er waren. Onderweg kom je langs een kampung van de Orang Asli, de originele bewoners en de Lata Iskandar waterval. Hier kan je heerlijk gebakken banaan eten voor 1 Ringit (f 0,65).

Ons hotel was het Strawberry Park Resort. Heel mooi gelegen met een goede kamer (maar minder als het Istana) en zeer ruime badkamer. Hier bleven we 2 nachten. ís Avonds heerlijk gegeten (Maleisisch en Internationaal) in het hotel maar pas op met bier en sterke drank. Een biertje kost daar f 13,00. Heel erg voldaan gingen we naar bed.


Afbeelding: Het Strawberry Park Hotel in Cameron Highlands
Het Strawberry Park Hotel in Cameron Highlands6de dagOmhoog

Vandaag zijn we naar de BOH-theeplantage geweest. Kregen daar gratis een video-presentatie en rondleiding door de fabriek. Was leuk om dit mee te maken. Ook nog wat thee gekocht en bij thuiskomst bleek dat dit heerlijk smaakte. De Cameron Highlands, genoemd naar de Britse regeringswaarnemer William Cameron, ligt midden in MaleisiŽ en was vroeger het gebied waar vooral de Engelsen verbleven om weer te acclimatiseren als ze teruggekomen waren van vakantie uit England. Het is hier altijd kouder als de rest in MaleisiŽ en het is verstandig om voor de avonden een trui of vest mee te nemen. Verder zijn we nog naar het Orang Asli dorp geweest om wat fotoís te maken. Ďs Avonds weer lekker gegeten in het hotel (maar nu met iets minder bier).


Afbeelding: Orang Asli dorp nabij Cameron Highlands
Orang Asli dorp nabij Cameron Highlands7de dagOmhoog

Vandaag gaan we op weg naar Pulau Penang. Via dezelfde bochtige weg terug naar Tapah, duurde nu 1,5 uur, en vandaar via de oude hoofdweg richting het noorden. Het eiland Penang bereikten we via een 7 km lange (tol) brug en dan via Georgetown naar ons hotel voor de komende 3 dagen, The Bayview Beach Resort in Batu Ferringhi. Dit is werkelijk een schitterend en zeer goed hotel. De deuren van de auto werden geopend, bagage uitgeladen en de auto werd ook nog geparkeerd. De receptie bevindt zich in een enorme grote hal met futuristische glazen liften. Tevens een prachtig zwembad met poolbar. Het strand viel een beetje tegen, troebel water en mogelijk kwallen in het water.

's Avonds gingen we op weg naar het centrum van Batu Ferringhi om wat boodschappen (drinken en chips) te halen. Batu Ferringhi bestaat in hoofdzaak uit allemaal hotels en een weg met allerlei stalletjes (veelal namaak-horloges, illegale-CDís en kleding). Hier hebben we heerlijk gegeten (oa. Tiger Prawns) bij restaurant Popular Ferringhi.


8ste dagOmhoog

Supergoed ontbeten (buiten op terras aan de rand van het zwembad). Hierna op weg naar een Batik-farm. Dit was een tijdelijk onderkomen omdat de fabriek afgebrand was. Gratis rondleiding gehad. Toen naar de Vlindertuin (was vlakbij even verderop, heel mooi en warm). Via allerlei omzwervingen en ruim 50 km teveel rijden vonden we uiteindelijk de Snake tempel. Dit stelde echter niks voor. Een stuk of tien hele kleine slangetjes in plaats van de duizenden zoals op het Internet stond vermeld. Onderweg terug nog een Fruitfarm bezocht, uitleg gehad over het fruit en een bord met schoongemaakt fruit gegeten en ook de beroemde Durian gegeten (Itís smells like hell and tastes like heaven). In veel hotels en openbare gelegenheden wordt door middel van borden aangegeven dat deze vrucht niet mee naar binnen genomen mag worden, dit is vanwege de stank. Vreemde vrucht, wij vonden het niet zo lekker. Als toegift nog een enorme regenbui. ís Avonds hebben we heel slecht gegeten in Batu Ferringhi bij Big Wave Seafood restaurant (aangebrand eten). Hebben het ook laten staan en de rekening gedeeltelijk niet betaald.


Afbeelding: Enkele fruitschalen
Enkele fruitschalen9de dagOmhoog

Bij het instappen in de auto gemerkt dat er schade was aan de motorkap doordat een tak van de boom afgebroken was. Het had vannacht behoorlijk gestormd op Penang en overal was wel enige schade. Na overleg met OAD/Hertz moeten we vanavond een politierapport op laten maken.

Op weg gegaan naar Penang Hill, waar je met een kabelbaan naar 830 meter hoog gaat en een mooi uitzicht moet hebben maar helaas, dit was gesloten wegens onderhoud. Vlakbij was de Kek Lok Si tempel (de tempel van het paradijs) in Air Itam. Dit is de grootste boeddhistische tempel van MaleisiŽ, 32 meter hoog met veel boeddhabeelden en leuk om te zien. De weg achter de tempel voert langs het waterbassin van Penang. Daar nog een waarschuwing onder de ruitenwissers gehad om f 0,52 parkeergeld te betalen. Dit betaald aan OAD die dit zou verzorgen. Hierna naar het KOMTAR-building in Georgetown. Dit gebouw en de omgeving zag er niet zo fris uit. Op de 58e verdieping wel een mooi uitzicht. Terug naar het hotel, heerlijk gezwommen en geslapen in en bij het zwembad. Ook nog in het bubbelbad geweest. Ďs Avonds proces-verbaal op laten maken op politiebureau i.v.m. stormschade aan de auto. 's Avonds heerlijk gegeten (vooral de Nasi Kandar was lekker) bij het Hawker Centre in Batu Ferringhi.


10de dagOmhoog

Vandaag verlaten we Penang en gaan op weg naar Kota Bharu. Dit is de rit van de westkust naar de oostkust en gaat vlak langs Thailand. Kota Bharu is een sombere en groezelige stad maar met een werkelijk schitterend vijfsterren de luxe hotel, het Renaissance Hotel. Hier bleven we 1 nacht. ís Avonds perfect gegeten in het hotel. Claudia en Joke hadden een heerlijke Australische tournedos en Henk en Wim genoten van een speciaal uitgebreid buffet ďMelaka MysteryĒ. Het enige nadeel was dat er in het hotel absoluut geen alcohol (dus ook geen bier) te koop was.


11de dagOmhoog

We zijn eerst op weg gegaan naar What Phothiviban (een 40 meter lange, liggende Boeddha) bij Cabang Empat, 16 Km ten westen van Kota Bharu. Van daaruit via de kustweg naar Kuala Terrengganu. Mooie weg en we kwamen door veel kampungs. Hierdoor leerden we meer over het echte Maleisische leven. Houten hutten op palen met roestige golfplaten daken en veel rotzooi er om heen. Wat ook opviel was dat er om de haverklap weer een moskee stond. Deze zagen er echter zeer verzorgd uit. ís Avonds in het hotel (Park Royal) gegeten (was goed maar niet bijzonder).


Afbeelding: What Phothiviban, een liggende Boeddha van 40 meter lang
What Phothiviban, een liggende Boeddha van 40 meter lang12de dagOmhoog

Het weer lijkt wat op te klaren. De rit naar Kuantan viel erg mee en we waren om ongeveer 12.30 uur in het Hyatt. Hier bleven we 1 nacht. Wel hadden we eerst nog wat limonade en chips gekocht in een winkeltje naast het Hyatt. Het hotel en de kamer was wel goed maar viel toch wat tegen van wat wij er van hadden verwacht. Het geheel maakte een ďachterstallige onderhoudĒ indruk. De kamer was op de begane grond bij de tennisbanen zodat we wel buiten konden zitten. We hebben lekker bij en in het mooie diep donkerblauwe zwembad gelegen en ook hebben we daar een hamburger met patat gegeten. Geborreld op het terras bij de kamer en omdat de magen nog enigszins gevuld waren besloten we om niet uitgebreid te gaan eten. Het werd dus een pizza en spaghetti in het hotel-restaurant.


13de dagOmhoog

We gaan op weg naar KLIA via oude hoofdwegen. Was een mooie rit met veel natuurschoon (o.a. Lake Chini), bergen en moskeeŽn. Ongeveer 15.00 uur arriveren we op KLIA en hebben de auto ingeleverd bij Hertz. Gewezen op de schade aan de motorkap en schade-formulieren en proces-verbaal afgegeven.

Hierna gingen we naar de vertrekhal. Onze vlucht naar Langkawi zou om 19.15 uur vertrekken. Wegingen bij de balie van Malaysian Airlines informeren of we misschien met een vlucht eerder mee kunnen. En jawel hoor, zonder problemen werden de tickets omgeboekt en vertrokken we al om 16.55 uur. Na een vlucht van bijna een uur kwamen we op Langkawi aan. Koffers stonden er al, taxi genomen (RM 23,00) en om even over zessen waren we in het paradijs Pelangi Beach Resort. Hier bleven we 3 nachten. Wat een enorme luxe, de Rolls en de dikke Mercedes (allebei te huur) stonden voor de deur. De kamers waren op 1e verdieping en daar was werkelijk alles aanwezig en zeer ruim (ook het bed was overdreven groot). Ook was er een hele grote veranda. Via een tip van de Bellboy eerst goedkoop Bacardi, bier en cola/tonic gekocht. 's Avonds heerlijk gegeten op het terras bij het zwembad.


Afbeelding: Zicht op het Pelangi Beach Hotel
Zicht op het Pelangi Beach Hotel14de dagOmhoog

Geweldig ontbijt, met live muziek door trio. Schitterende muziek uit de sixties. Beetje somber weer en daarom besloten om per taxi naar Kuah te gaan om taxfree te shoppen. Dat viel een beetje tegen maar het weer klaarde snel op. Ook nog een raar verschijnsel met de zon gezien. Hier hebben we fotoís van gemaakt en bij thuiskomst bij het KNMI geÔnformeerd. Dit bleek een z.g. HALO te zijn. Dat zijn ringen om de zon die worden veroorzaakt door ijskristallen.

Daarna nog even naar het beeld van Langkawi (heel mooi) geweest. Weer gauw naar het hotel waar we nog lekker bij het zwembad hebben gelegen. 's Avonds weer lekker gegeten (vooral de pittige kippensoep) op het terras bij het zwembad.


Afbeelding: Een halo veroorzaakt door ijskristallen
Een halo veroorzaakt door ijskristallen15de dagOmhoog

Het regent weer en daarom besloten we om naar het Underwater World te gaan. Hier zijn 5000 soorten vis. Dit was wel leuk maar sommige vissen hadden volgens ons veel te weinig ruimte. Terug bij het hotel nog aan het schitterende zwembad gelegen en een rondje over het park en strand gelopen. 's Avonds alweer voor de laatste keer (en wederom lekker) gegeten op het terras bij het zwembad.


16de dagOmhoog

We hadden geregeld dat we een kamer tot 15.00 uur mochten houden. De andere kamer moest om 12.00 uur uitgechecked zijn. We wilden bij het zwembad blijven maar het regende bijna constant. Toen besloten we om toch maar op tijd naar het vliegveld te gaan. Gisteren hadden we via de receptie geprobeerd de tickets om te laten zetten naar een eerdere vlucht maar dit was niet gelukt omdat op de tickets stond ďNo ChangeableĒ. Om 14.45 uur met taxi (RM 18,00) naar het vliegveld en wederom naar de balie gegaan voor een eerdere vlucht. En ziedaar, in plaats van 19.15 uur vertrokken we al om 15.55 uur naar KLIA. Om 16.55 uur op KLIA waar we nog lekker bij SBARRO Pizza en Lasagne hebben gegeten en wat hebben gewinkeld. Bij gate C1 was een ďrokersholĒ. We zijn daar een eindje verderop blijven zitten en zodoende kon er af en toe gerookt worden. Vrijwel op tijd (23.15 uur) vertrokken we richting Amsterdam.


Afbeelding: Op weg richting Amsterdam
Op weg richting Amsterdam17de dagOmhoog

Aankomst Ďs morgens om 06.10 uur op Schiphol.


SamenvatingOmhoog

We hebben een schitterende vakantie gehad. Mooi land, erg vriendelijke mensen, hele mooie hotels en het eten was heerlijk. Alleen het weer heeft niet zo meegewerkt, bijna elke dag zwaar bewolkt en op Langkawi meestal regen. Terwijl we daar juist hoopten om een paar dagen te kunnen luieren aan het (bounty)-strand en zwembad. De temperatuur is vrijwel constant rond de 35 graden gebleven met een hoge luchtvochtigheid. Toch hopen we nog een keer naar Langkawi terug te gaan maar dan op een andere tijd (bv. januari).

Wat ons wel tegenviel van OAD was het feit dat er bij de 10-daagse autohuur GEEN landkaart werd verstrekt, terwijl Hertz zegt dat ze die wel van hun hebben gehad, en GEEN routebeschrijvingen naar de hotels. De enige informatie die OAD verstrekt is een klein boekje over MaleisiŽ. Ook het vervoer op Langkawi van het vliegveld naar het hotel v.v. was niet geregeld. Dit hebben wij OAD ook schriftelijk medegedeeld en hun geadviseerd om te kijken hoe Jan Doets zo iets verzorgt. De reactie van OAD was dat alles conform hun reisgids geregeld was hetgeen wij dus bestrijden. Overigens hebben we de taxikosten en de kosten voor een landkaart keurig vergoed gekregen van de Rabobank want die was het wel met ons eens.


- Het reisverslag en eventuele foto's op deze pagina zijn met uitdrukkelijke toestemming van de auteur(-s) overgenomen.

Bron: web.inter.nl.net/users/wj.harting/maleisie_2001.htm
Met dank aan Joke en Wim Harting.

- In deze categorie:

•  2013 Ton en Ria in MaleisiŽ (deel 1)
•  2013 Ton en Ria in MaleisiŽ (deel 2)
•  Een verslag gevormd door 11 e-mails
•  17 dagen Kuala Lumpur, Penang en Langkawi
•  Duiken op Pulau Payar met Esther en Arno
•  Jenny in MaleisiŽ
•  John en Pasca in MaleisiŽ (deel 1)
•  John en Pasca in MaleisiŽ (deel 2) Sabah
•  Kuala Lumpur, Penang en Langkawi
•  Linda en Ward + vrienden
•  Merdeka Dag in Kuala Lumpur
•  Pam en Ries op wereldreis (14 delen)
•  Reisverslag van Peter Harsma
•  Trektocht door Maleisisch Borneo
•  De MaleisiŽ vakantie van Wil en Hanneke (1) West MaleisiŽ
•  De MaleisiŽ vakantie van Wil en Hanneke (2) Sabah en Sarawak
•  Reisverslag van de Twee Reizigers
-