-

Singapore, stopover tips

•  Singapore - Nooit meer te laat
•  Singapore, stopover
•  Stopover tips


Singapore - Nooit meer te laatOmhoog

Oude auto's bestaan niet. Oude auto's zijn dood. Althans voor Singapore. Als ze 10 zijn worden ze van de weg gehaald, opgelapt en aan het buitenland verkocht. Wie een nieuwe auto wil, dat kan, maar die zal alleen al zo'n 25 duizend Singapore dollar moeten betalen voor het kentekenbewijs. Zo wordt het nooit echt druk.

Dat is Singapore. Stad dus met allemaal glimmende auto's. Van mensen met een behoorlijk salaris, dat is zeker. Maar de minder gefortuneerden klagen niet: eke vijf minuten een bus, met airco en digitale tv met nieuws. Net zo goedkoop als de MRT, de metro. Schoon, efficiënt, veilig.

Inwoners van Singapore, graag het 'Manhattan van Azië' genoemd, klagen misschien helemaal niet. Kunnen ook redelijk leven in een eenpartijstaat, wat Singapore de facto is: de People's Action Party is sinds de onafhankelijkheid in 1965 aan het bewind en duldt weinig tegenspraak. De bevolking laat het maar zo. Want het gaat goed met Singapore.

Vrijheid is, zeggen de Singaporanen, dat we 's nachts om twee uur gewoon over straat kunnen zonder bang te zijn. Dan neem je een strak regime op de koop toe. Kauwgom, iedereen weet het, gooi je niet op straat; voor fietsen in een looptunnel krijg je een boete van 1000 dollar.

Een stad waar niemand een reden heeft om te laat te zijn. Waar rijen voor een etenskraam zich net zo makkelijk vormen als voor de deur van een volle metro. Waar de aankomst op het vliegveld al bij aankomst een voorbode is: binnen tien minuten sta je bij de bagageband, en je koffer ligt er al op. Dit is een stad waar je in een stop-over van acht uur, onderweg naar Indonesië, Japan, of Australië, heel veel kan doen. Niet dat je ervan uitrust.

Shoppen, shoppen, shoppen, airco in, airco uit. En als we moe zijn drinken we een afternoon tea in het Fullerton Hotel, een Singapore Sling (met gin en vermouth) aan de Long Bar in het Raffles Hotel, en dan duiken we nog een keer de grond in, want daar zit de nieuwste mall: de CityLink. Geheel ondergronds. Met een paar roltrappen, loopbruggen en nog wat roltrappen verbonden aan de nog grotere mall, SunTec.

Het leukste daar, ergens onder aan weer een roltrap: de Fountain of Wealth, een megafontein. Doe wat de Singaporanen doen: raak met je hand het water aan, doe een wens, en loop drie keer om de fontein heen. Suggestie: ik wens snel de juiste uitgang te vinden.


Singapore, stopoverOmhoog

Vier uur de tijd. Pas over vier uur de volgende vlucht? Deze stopover plek is een zegening. Vergeet Singapore, focus op het vliegveld zelf. Changi Airport is een van de beste luchthavens ter wereld, met honderden winkels en hotels die ook kamers voor drie uur aanbieden (30 euro). Ook een zwembad (7 euro) fitnessruimten, gratis internet, een 24-uurs food court, een Skytrain, en natuurlijk Harry's Bar in de cactustrein op Terminal 1 (ook voor rokers).

Acht uur de tijd. Vlucht van 12 uur achter de rug, maar hup, mee in de vaart van Singapore. De stad in. Kan met de Free Singapore Tour vanaf het vliegveld. Bustour van krap twee uur, uit en thuis (Melden bij het Singapore Visitors Centre). Tour door het Colonial District om 9, 11 en 15 uur, culturele tour (little India, Kampong Glam) om 13, 16 en 17 uur. Onderweg geleerd: 63 eilanden, 4,2 miljoen mensen, 78 procent Chinees, 14 procent Maleisiers, 7 procent Indiaas, gebouw hier, gebouw daar. Terug naar het vliegveld: nog vier uur over! Eigenlijk levert de stad ingaan, met trein of taxi, meer op.

Dag of langer. Het warme, klamme weer begint te wennen. Eten! Taxi naar de wijk Katong. Waar de Peranakan wonen, afstammelingen van Chinezen die met Maleisiers trouwden. Neem een taxi naar Rumah Bebe ('Huis van Bebe') aan East Coast Road 113, een traditioneel Peranakan huis omgebouwd tot winkel. Bij Kim Chou, de buren, doen vrouwen voor hoe ze dumplings maken, met kruiden die ze zelf pletten. Ander stadje binnen de stad: Kampong Glam, de oude wijk van de moslimgemeenschap. Lopend, tijd genoeg. Stoffen kopen in Arab Straat. Daarna kruiden in Little India, spirituele boeken in Chinatown.


Afbeelding: Shopping centra in de omgeving van Orchard Road in Singapore
Shopping centra in de omgeving van Orchard Road in Singapore



Stopover tipsOmhoog

Vervoer Vanaf het vliegveld: taxi kan, voor zo'n S$ 16 (8 euro), maar de metro gaat nog sneller. Kaartje uit de automaat: 2,70 (1,35 euro), maar dat is incusief 1 dollar statiegeld. In de stad: de metro (MRT) is geweldig. Daar is de Noord-Zuidlijn al, plus Noord-OOst en Oost-West. Tickets kosten niet meer dan 2,10 dollar. Taxi's: wie boven de 10 dollar komt, zit niet meer in het centrum.

Tour Doen: The Original Singapore Walks: wandelingen door het Colonial District of Kampong Glam, maar ook een avondtocht door de rosse buurt van Chinatown. Niet reserveren, gewoon op tijd komen opdagen. Check www.singaporewalks.com voor tijd en plaats (S$ 18).

Uitzicht Ga eten in het Swissotel The Stamford. Bij Equinox op de 69ste t/m 72 verdieping (!) voor westers/Aziatisch. Of bij JAAN (Frans) op de 70ste. Je kunt Indonesië en Maleisië zien liggen.

Kinderen Kabelbaan naar het strand van recreatie-eiland Sentosa. 's avonds de Night Safari (www.nightsafari.sg.com).

Shoppen Natuurlijk: Orchard Road. Alleen maar malls. Het pompeuze Ngee Ann City voor megawarenhuis Takashimaya. Het iets gewonere Shaw Centre voor een bioscoop. Paragon voor Gucci, Prada en Valentino, maar ook het prettige Projectshop Cafe (kleding en koffie) en het zeer uitgebreide spa and welness centrum Andana op de zesde.

Eten Waar niet? Overal zitten food court en hawker centers: genoemd naar de straatverkopers. De eetkrammpjes zijn nu miniwinkels in winkelscentra of onder flatgebouwen. Bij twijfel gewoon aansluiten bij een lange rij. De meeste maals op Orchard Road hebben een food court (toeristisch, maar nog steeds goed en goedkoop) Voor iets speciaals naar Imperial Herbal in het Metropole Hotel. Er is een dokter in de zaal! De kruidendokter Li Lian Xing adviseert wat je het beste kunt eten. Consult 10 dollar, kippensoep met cordyceps en ginseng 20 dollar. Reserveren: 3370491.

Uitgaan Terras na terras aan de Clarke Quay en Boat Quay. Upmarket: One Fullerton aan Marina Bay: iets koeler. Zicht op het recente theatergebouw Esplanade. Liever Chinatown: Keong Saik Road voor bar 37, restaurant Ember, en het spirituele Whatever Cafe (met boekhandel). Clubs: Zouk en 24/7 open, Ministry of Sound.

Verblijf Het Fullerton Hotel. Gebouwd in 1928 als postkantoor, sinds 2001 vijfsterrenhotel met 400 kamers. Spannender dan de 'Grand dame' onder de hotels, het klassier-chique, maar wat truttige Raffles. Prijzen bij het Fullerton (www.fullertonhotel.com) beginnen bij 200 euro. De champagnebrunch op zondag is fameus - zoveel Moët en Chandon als je op kunt voor 118 dollar. Minder dure hotels, in Chinatown: Hotel 1929 of The Royal Peacock.

Informatie Het toeristenbureau, met shops op het vliegveld en op Orchard, is goed. Plattegronden en tips (www.visitsingapore.com).

Gids Absoluut aanschaffen: de 'Luxe City Guide' van Singapore, een vouwboekje. Spitsvondig. Voor agenda gratis blad I-S Magazine. Vooraf de Singapore City Guide van Lonely Planet. Goed op de hoogte.

Reis Dit is de thuisbasis van Singapore Airlines (www.singaporeair.com). Tussenstop voor bestemmingen als Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië en Japan. Retourtje Singapore circa 730 euro (incl. tax).

Geld 1 Singapore dollar (S$) = 0,52 euro.

Duo Zowel Kuala Lumpur als Singapore aandoen: niet logish, maar wie een rondreis Maleisië doet, kan ook Singapore aandoen. Bij Johor Bahru de grens over, dit kan zelfs te voet, aan de andere kant wachten de bussen! Vanaf 'KL' is het vier uur over de weg.


- In deze categorie:

•  Kuala Lumpur, stopover tips
-