-

Singapore: Karakteristieke wijken

•  Karakteristieke wijken
•  Op weg naar Arab Street
•  Little India
•  De Chinese tempel Leong San See
•  De thaise tempel Shakyamuni Buddha Gaya


Karakteristieke wijkenOmhoog

De hieronder beschreven wandelingen laten de bezoeker kennismaken met gedeelten van Singapore waarin men de invloed van bepaalde bevolkingsgroepen kan zien. Daarbij moet wel worden bedacht dat overal Chinezen wonen, maar dat er wijken zijn waarin de sporen van een vroegere, veel minder gemengde gemeenschap nog goed zichtbaar zijn.
De islamieten die in Singapore gingen wonen, kozen voor een woonplaats ten noorden van de Engelse publieke gebouwen. In het gedeelte van de stad dat wordt begrenst door het Rochor Canal en de Rochor River in het westen en het noorden, de kust in het oosten en de Rochor Road in het zuiden, hebben zich islamieten uit diverse landen verzameld.
Rond de Serangoon Road, een stuk ten westen van de islamitische wijk, wonen veel immigranten uit India. Deze wijk wordt zelfs 'Little India' genoemd.


Op weg naar Arab StreetOmhoog

U begint uw wandeling op de hoek van Bras Basah Road en Waterloo Street. U passeert dan achtereenvolgens een Indiase Krishnatempel en een Chinese tempel. Waterloo street komt uit op Rochor Street. Deze slaat u rechtsaf in en u gaat bij Queen Street linksaf. U komt uit bij Arab Street. Hier staat u aan het begin van wat met enige fantasie op een oosterse bazaar lijkt. Vooral het gedeelte van Arab Street voorbij de North Bridge Road heeft met zijn overvolle winkels een geheel eigen karakter.
In de North Bridge Road staat de grootste moskee van Singapore, de Masjid Sultan. Engelse architecten hebben in 1928 dit gebouw ontworpen. Het kwam in de plaats van een moskee die in 1823 was gebouwd dank zij een royale gift van de Engelse East India Company, die deel uitmaakte van de overeenkomst die Raffles met de door hem erkende sultan van Johor had gesloten.
Vlak bij de moskee ligt het nogal vervallen complex van het Old Sultan's Plalace. Men kan er komen vanuit de Kandahar Street die even voorbij de moskee op de North Bridge Road uitkomt. In een muur is een opening gemaakt waardoor men toegang heeft tot het voormalig onderkomen van de in Singapore gestationeerde sultan Hussein. Interessanter dan deze vergane glorie is de omgeving. Het straatleven is hier boeiend en leent zich goed voor mooie foto's.
Aan de Beach Road ligt nog een bijzondere moskee: de Hajjah Fatimah, die gebouwd is door dezelfde architect die de Saint Andrew's Cathedral heeft ontworpen. De scheve minaret lijkt op de oorspronkelijke torenspits van de kathedraal.

Teruglopend over Arab Street komt u uit bij Rochor Canal. Deze passeert u en gaat rechtdoor tot aan de kruising met Jalan Besar. Hier slaat u linksaf en dan rechtsaf de Dunlop Street in. Daar staat aan de linkerzijde de gevel van de Masjid Abdul Gaffoor. De façade lijkt op die van een paleis. Het gebouw is uit 1910 en kwam in de plaats van een ouder gebedshuis.
Wanneer u de Dunlop Street geheel uitloopt, komt u uit bij het begin van Little India (zie hieronder).


Little IndiaOmhoog

Serangoon Road is het centrum van de Indiase wijk van Singapore. Men ziet op Serangoon Road en in de zijstraten verscheidene mensen in typisch Indiase kleding. Het ruikt op sommige plaatsen sterk naar de kruiden die in het eten worden verwerkt en in winkels zijn uitgestald. Verder vindt men er een aantal Indiase tempels, die vanwege de godenbeelden de moeite waard zijn. Net als in de islamitische wijk is gewoon rondlopen en kijken het leukst. Naast de Indiase heiligdommen telt de buurt enige bezienswaardige tempels van Chinezen en Thai.

De eerste grote Indiase tempel aan de Serangoon Road komt u tegen op nummer 141: de Sri Veerama Kali Amman, die in de afgelopen jaren geheel is herbouwd. Vanaf 1881 stond hier een tempel voor de godin Kali, gebouwd door Bengaalse arbeiders. Op nummer 397 staat de tempel Sri Srinivasa Perumal, die gewijd is aan Vishnu. Deze is in vele verschijningsvormen te zien op de 20 meter hoge gopuram, op de muren en op het dak.
De tempel op nummer 550 is de Sri Vadapathira Kali Amman, gewijd aan Kali, de moedergodin die vooral in Zuid-India zeer populair is. Zij wordt in verschillende incarnaties afgebeeld. Hier is sprake van een geweldige overdaad aan beelden. De grote centrale gopuram wordt geflankeerd door twee kleinere.


De Chinese tempel Leong San SeeOmhoog

De Chinese tempel Leong San See dankt zijn bestaan aan de monnik Chun Wu, die in 1913 een tempel van dezelfde naam in Fujian in China verliet en naar Singapore kwam. In de tempel in China werd de godin Guan Yin vereerd; haar beeld toonde een godin met wel duizend handen, wat duidde op haar grote medeleven. De monnik werd in Singapore een gerespecteerde dokter die vooral voor oogklachten werd geraadpleegd. Met het geld dat hij verdiend had, kocht hij in 1917 een stuk grond. Hierop werden een paar nederige stulpjes opgetrokken. In een ervan werd een beeld van Guan Yin neergezet. De grote tempel die er nu staat, is gebouwd in 1925/1926 op kosten van de rijke koopman Tan Boo Liat. Daarna is er nog het een en ander bijgebouwd en gerestaureerd.
De ingang wordt bewaakt door stenen leeuwen en op de zuilen zijn gekalligrafeerde spreuken te lezen. Op de voorgevel zijn schilderingen te zien met afbeeldingen van onder andere Guan Yin. Aan het begin van de hoofdruimte staat een beeld van de Maitreya Bodhisattva. Het is een houten beeld bedekt met bladgoud. Rechts ervan ziet u de Godin van de Geboorte en links de Bewaker van het Geloof, Confucius en de stadsgod Cheng Huang. Achterin staat het altaar voor Guan Yin, hier met 18 handen en een wit porseleinen boeddhabeeld. Achter de hoofdruimte is een binnenplaats en daarachter ligt de ruimte voor de voorouderverering. Let vooral ook op de dakconstructie en de zeer rijke versiering.


De Thaise tempel Shakyamuni Buddha GayaOmhoog

In de Thaise tempel Shakyamuni Gaya, de 'tempel van de duizend lichten', heeft een Thaise monnik een 15 meter hoog beeld gemaakt van een zittende boeddha die in gebed is verzonken. Het beeld wordt beschenen door talloze lampen, waardoor boeddha omgeven lijkt door duizend lichten. Op de sokkel van het beeld zijn de belangrijke episoden uit het leven van Boeddha te zien. Achter de sokkel is de toegang tot een kleine ruimte waarin een liggend boeddhabeeld wordt vereerd. Ook beschikt men hier over een kopie van een voetafdruk van Boeddha die aangetroffen zou zijn op de heilige berg van Sri Lanka, Adam's Peak. In de afdruk zjn fraaie versieringen aangebracht.

Na het bezoek aan deze indrukwekkende tempel loopt u verder over de Racecourse Road. In de zijstraat Kinta Road is een kleine Birmaanse tempel waarin een ruim 3 meter hoog, witmarmeren boeddhabeeld staat.

- In deze categorie:

•  Eerste indrukken
•  Geschiedenis
•  Economisch wonder
•  Het Engelse Singapore
•  Chinatown en omgeving
•  Orchard Road en omgeving
•  Buiten het centrum
•  Eilanden in de buurt


Aanverwante pagina:

•  Singapore, stopover tips
•  3 Tips voor casinobezoek in Singapore
•  Wat te doen in Singapore
-