-

11 Mailtjes uit MaleisiŽ

•  Reisverslag 1
•  Reisverslag 2
•  Reisverslag 3
•  Reisverslag 4
•  Reisverslag 5
•  Reisverslag 6
•  Reisverslag 7
•  Reisverslag 8
•  Reisverslag 9
•  Reisverslag 10
•  Reisverslag 11


Augustus/september 2003

Dit reisverslag is samenstelling van alle mailtjes die Jan, Rita en Sharon vanuit Maleisie hebben verzonden.


Reisverslag 1Omhoog

Het is inmiddels 8 uur 's avonds, en de eerste dag zit er dus bijna op. We hebben een perfecte reis gehad tot nu toe. In het vliegtuig kregen we zitplaatsen bij de nooduitgang, dus een voortreffelijke plek om lekker languit met je benen te kunnen liggen. Aan boord van Malaysian Airlines is het uitstekend geregeld; prima verzorging, uitstekend eten, en na een kleine slaappil lekker een paar uurtjes slapen, om vervolgens om half zes 's ochtends lokale tijd in Kuala Lumpur te landen. Het is dan nog steeds 28 graden, en je maakt dan voor het eerst kennis met het vochtig, warme klimaat. Even wennen, maar na een dag ben je eigenlijk al niet anders gewend. Van Kuala Lumpur nog een 40 minuten doorvliegen, en om half acht landen we dan in Penang. Auto ophalen, koffers er in, en (links rijdend) op weg naar het hotel. Het verkeer is even wennen. Links en rechts wordt je ingehaald door bromfietsers de bepakt en bezakt langs je heen scheuren. Maar alles went, dus dat ook. Rotondes nemen is in het begin even lastig. We zijn langs de oostkant naar Batu Ferrenghi gereden, naar ons eerste hotel. Het is hotel is erg groot, ziet er redelijk netjes uit, en ligt direct aan het strand. Na even opknappen dan maar eerst de stad in (Georgetown). Hier gaat toch wel een wereld open. Sharon wil eerst even naar de kapper. Voor omgerekend 6 euro krijgt ze een hoofdmassage, wassen, knippen en fŲhnen. Staat haar erg leuk. Vervolgens een uurtje shoppen in een grote shopping mall. Het prijsniveau ligt hier wel erg onder dat bij ons. Een fles water kost hier 50 eurocent, en met ons 3-en 's middags warm eten bij zo'n hawker stall kost omgerekend 4 euro. We kopen hier nog wat kleine frutsels voor een paar cent, en lopen nog wat door de stad. We willen nog even bij de "vlindertuin" langs, maar die zit al dicht.

Het is inmiddels ook al 6 uur. Dan maar terug naar het hotel, en lekker even zwemmen. Het zwembadwater is warm; het zeewater is nog veel warmer. Het is eigenlijk heel gek weer; helemaal bewolkt, maar wel 30 graden, en in het water is het echt lekker. We zwemmen een tijdje en gaan dan douchen en even opknappen. In het hotel hebben ze internet, dus maar snel even dit eerste berichtje. We gaan nu eerst lekker eten, ergens buiten bij een van de vele restaurantjes.


Reisverslag 2Omhoog

We hebben er nu de 2e dag op zitten, en het is nu 's ochtends 10 uur. Zodadelijk aan we eerst weer lekker ontbijten. Dit varieert van gewoon een paar soorten brood tot aan bami en gebakken kip of vis. Alles went, dus dit went ook heel snel. Het is hier echt een land van lekker eten. Je kunt hier 24 uur per dag en op iedere hoek van de straat eten. Het leukste ervan is dat je van veel nieuwe smaaksoorten kunt genieten. Zo zijn we gisteren naar een fruit-farm geweest. Ik ben geen echte fruit-eter, maar de soorten fruit die ik gisteren heb geproefd waren echt geweldig. Verder zijn we langs een vlindertuin geweest. Erg fraai om te zien. Daarna hebben we (linksrijdend) een rondje over het eiland gemaakt. Je komt dan terecht in de wat ongerepte natuur, en langs kleine dorpjes en plaatsjes. De bevolking hier is geweldig aardig. Je wordt veel aangesproken, en wanneer je mensen aankijkt beginnen ze gelijk te lachen. Op weg terug zijn we nog even bij de Bukit Jambul golfbaan gereden. Daar gaan we over twee weken een rondje lopen. Ziet er ook erg fraai uit. Gisterenavond hebben we aan het strand buiten gegeten.

Heerlijk gegrilde garnalen, kreeftjes, inktvis, en zalm en dan voor de prijs van een hamburger bij ons. Het eten kost hier echt drie keer niets en smaakt dubbel zo lekker. Op weg naar het hotel komen we langs een straatmarkt. Daar heeft Sharon flink ingeslagen met CD's; de nieuwste CD's voor 1 euro 50.... En steeds weer die ontzettend aardige Malayers. Straks gaan we op weg naar Banding, midden in het oerwoud, en op weg naar de oostkust. Het weer is nog steeds hetzelfde, gewoon de hele dag en nacht 30 graden.


Reisverslag 3Omhoog

Het is inmiddels vrijdagmiddag 2 uur, en we zitten op dit moment in Kota Bahru, een redelijk grote plaats aan de oostkust. We zijn de afgelopen dinsdag uit Penang vertrokken, richting de oostkust. Het heeft ongeveer een uur geduurd voor we de stand Georgetown uit waren. Ik heb het gevoel dat ik zo'n beetje de hele stad heb gezien die ochtend. Maar op een gegeven moment hadden we dan toch de juiste weg te pakken, en we zijn via een goede twee-baansweg richting Banding gereisd. Dit is een klein eilandje, midden in een groot stuwmeer. De weg daar naar toe is erg indrukwekkend. Je rijdt door een oerwoud achtig gebied, en komt dan telkens door kleine plaatsjes. Om de paar kilometer staan er langs de kant van de weg kleine kraampjes waar iemand niet alleen fruit verkoopt, maar je kunt er complete maaltijden krijgen.

Er is hier een overvloed aan verschillende fruitsoorten, en Rita herkent er veel uit IndonesiŽ. Het kopen van wat fruit is ook een hele belevenis.

De lokale bevolking is waanzinnig aardig. Ze lachen continue naar je, en vooral Sharon valt door haar lengte en postuur erg op. Ze vragen altijd waar je vandaan komt, en wat je gaat doen. Daarbij krijg je ongevraagd veel advies waar het het mooiste is. De gastvrijheid van de Maleiers is echt verbazend. Je zit wel in een sterk islamitisch gebied, maar ze zijn erg respectvol tegenover anderen. Na een rit van 3 uur kwamen we aan in het Banding Resort, een hotel met 80 kamers. Wij bleken de enige gasten te zijn. Het is het enige hotel in die omgeving, en verder is er ook helemaal niets te doen. Ja, je kunt een tocht van 3 uur maken in het oerwoud, maar met 32 graden, en een erg hoge luchtvochtigheid laat ik dat liever over aan oerwouddeskundigen. We zaten in het hotel om 7 uur aan tafel, en om 9 uur lagen we onder zeil. De volgende ochtend om 8 uur na het ontbijt eerst nog even tanken (benzine kost hier 50 eurocent / liter) en daarna nog een rit door de rimboe van ca. 3 uur. Je gaat dan nog redelijk hoog de bergen in. Het meeste indruk maakt de geweldige veelheid en veelzijdigheid aan vegetatie. Tijdens die rit kom je dan weer tientallen kraampjes tegen waar ze van alles verkopen wat er groeit en bloeit. We kopen er voor 50 eurocent een hele zak met heerlijke banaantjes, en andere vruchten. Tegen een uur 's middags komen we aan in Kota Bahru. Het hotel is snel gevonden. Hier is de tegenstelling wel erg groot. Je komt via een weg met hutjes, tenten en kraampjes in een prachtig luxe hotel. Iedereen glimlacht en is erg behulpzaam met alles. Verder zijn ze erg belangstellend. We eten in het hotel van het buffet. De variatie in eten is weer overweldigend, en het leukste is wel de grote verschillen en de onbekendheid van ons met deze smaaksoorten. Ze gebruiken hier kruiden en groenten die wij niet kennen. Het eten hier is echt een feest. 's Middags gaan we met de taxi naar een zilversmederij. Het is niet te geloven onder welke omstandigheden die mensen hier werken. In een kleine ruimte zitten 6 mannen zilver te bewerken, solderen en te vijlen. Een van de jongens maakt een soort bewerkte grote messen, helemaal volgens tekening. Na de zilvershop gaan we nog even naar een batikfabriek. Ook hier weer is het werken onder omstandigheden die voor ons ondenkbaar zijn; het is er warm, slecht geventileerd, geen airco, slechte verlichting maar ze maken er wel hele mooie spullen.

Onze taxichauffeur is een Maleier, erg aardig en hij spreekt een beetje Engels. Hij vraagt of het goed is dat hij telkens op ons wacht, en ons dan naar een volgende bezienswaardigheid kan brengen. Dit kost ons dan 4 euro per uur, inclusief alles. Na het bezoeken van de stad gaan we om 6 uur toch maar richting het lekkere zwembad bij het hotel. Rita gaat fitnessen (zo groot als half live-fit, maar ze was er alleen) en Sharon en ik liggen alleen in een groot lekker koel zwembad. Het weer begint een beetje te wennen. De meeste moeite is de grote luchtvochtigheid, dat zijn we niet gewend. Na het eten in het hotel gaan we om negen uur 's avonds nog even naar de avondmarkt. Daar wordt alles verkocht wat los en vast zit, en het kost dan ook weer drie keer niets. Schoenen voor twee euro, een paar nep-Dockers voor 5 euro. Maar de kwaliteit is dan ook niets. Tegen half elf gaan we weer richting hotel. Het was een lange dag met weer heel veel nieuwe indrukken. Vandaag (vrijdag) is het erg rustig. De meeste winkels zijn dicht, want het is hier een vrije dag vandaag. Vanochtend zijn we nog even naar de lokale markt geweest. Ook hier weer de meest uiteenlopende soorten groenten, fruit, kruiden en (hoe verzin je het bij 34 graden hitte...) geslachte kippen en vis. Na een half uurtje hebben we dit wel gezien, en gaan we terug richting hotel. Lekker lunchen. Rita en ik nemen dim-sum en Sharon een halve Peking eend. Ook nu weer heerlijk eten.

We eten uitgebreid, en genieten van alles wat nieuw en anders dan gewoonlijk is. Rita en Sharon zijn nu even naar de schoonheidsspecialiste, en ik zit hier nu dit in te typen. We gaan straks nog even naar een golfbaan hier in de buurt, en dan morgen ochtend gaan we richting Kuala Terrenganu. We houden jullie wel op de hoogte hoe het verder gaat. Ik hoor dat het in Nederland inmiddels iets koeler is, wel van koel hebben ze hier nog nooit gehoord. Ik ga stoppen mensen, de komende dagen horen jullie wel verder hoe het ons vergaat. Tot nu toe is het werkelijk een grote belevenis van nieuwe, andere dingen en verschrikkelijk aardige mensen. Zo staat er hier voor bij de ingang van het hotel een meisje van een jaar of zestien die je begroet als je binnenkomt, of weggaat. Dat kind straalt de hele dag met een grote smile op haar mond, en blijft lachen als je haar aanspreekt, of wat vraagt. Wat verder opvalt is dat je ondanks de relatieve armoe, je helemaal geen mensen ziet bedelen om iets. Ze dringen je ook helemaal niets op, en vinden de lange hollanders ook geweldig interessant. Het is echt een hele leuke vakantie tot nu toe.


Reisverslag 4Omhoog

We zijn inmiddels na een tocht van ongeveer 3 uur aangekomen in Kuala Terrenganu aan de oostkust. We hebben een redelijk fraai hotel, vlak aan zee. De tocht hier naar toe was weer erg fraai. Onderweg een regenbui gehad zoals dat blijkbaar alleen maar hier voor kan komen. Het is onze eerste bui regen, maar dan heb je hier het gevoel dat de wereld onder je verzuipt... Dat duurt dan een minuut of tien, en opeens rij je weer in prachtig weer. Onderweg kom je weer tientallen kraampjes tegen waar ze van alles en nog wat verkopen. Rita had twee dagen een durian gekocht, en die meegenomen naar het hotel om op te eten. Voor degenen die durian niet kennen : deze vrucht stinkt werkelijk een uur in de wind (zelfs tegen de wind in) en die lag dus in de koelkast, te wachten om opgegeten te worden. Dat hebben we uiteindelijk toch maar niet aangedurfd, en 'm dus maar niet aangesneden. Nu snap ik ook waarom : in het hotel hier hangt een bordje in de lift: verboden voor honden en verboden om durian mee te nemen. Vanmiddag hebben we hier langs de kust een boottocht gemaakt met zo'n klein vissersbootje. Voor een paar euro varen ze een uur met je rond langs de vissersplaatsjes hier. Het zijn van die ervaringen die je allemaal eens in je leven meegemaakt moet hebben. Echt prachtig.

Na onze boottocht nog even naar een shopping centre. Vooral Sharon heeft daar erg veel bekijks van vooral de jonge meisjes. Die zijn allemaal gesluierd, en een stuk kleiner, en wanneer Sharon langsloopt, gelijk allemaal omkijken en lachen en dan versta je alleen wat woorden als "film-star" en zo. Het meest opvallend blijft toch het geweldige open en spontane reageren van de lokale Maleiers. Telkens weer de vraag waar je vandaan komt en hoe lang je nog blijft. Een typerende opmerking is van een taxichauffeur die je na een ritje van een paar cent bedankt met de woorden "thank you for visiting my country". Daar kunnen die taximannen bij ons nog wat van leren. Vanavond gaan we hier vlak bij lekker vis eten bij een blijkbaar uitstekende chinees, direct aan het water. Kuala Terrenganu is een echte vissersplaats, dus ik denk dat er hier morgen een paar kreeftjes minder te koop zullen zijn!!! Morgen gaan we dan richting Kuantan. Schijnt niet zo erg interessant te zijn, maar we zitten er in een lekker resort, direct aan zee, en een golfbaan hebben ze er ook nog. Kan niet missen dus.


Reisverslag 5Omhoog

Weten jullie wat lekker is ? Nou, ik wel, dat is zwemmen in de Zuid-Chinese Zee bij 30 graden buitenlucht en 27 graden water... En dan op een bijna verlaten strand. We zijn nu in Kuantan aangeland in een prachtig resort, direct aan zee. De reis hiernaartoe was toch weer heel anders dan de trip de eerste dagen. Je komt hier in een gebied met een aantal grote olieraffinaderijen, en de spin-off daarvan op de lokale economie is goed te merken. De buurt is hier duidelijk rijker en de hutjes hebben hier plaatsgemaakt voor stenen huizen.

We gaan nu eerst even de stad Kuantan in, een kilometer of 8 hiervandaan. Lekker nog een beetje shoppen en genieten van de omgeving en de mensen hier. Vanavond is het hier " Seafood evening" alles wat de zee heeft, alleen dan wel via de gril op je bord! Ik zal jullie de volgende keer weer een wat langere mail sturen.


Reisverslag 6Omhoog

Het is half negen ochtend nu, en Rita en Sharon zijn nog niet klaar voor het ontbijt. Dan maar even wat ervaringen van gisteren. We zitten nu nog in Kuala Lumpur, en gaan straks op weg naar Cameron Highlands, thee plantages op 2000 meter hoogte in de bergen. Schijnt erg mooi te zijn. Gisteren hebben we weer een prachtige dag gehad. ' s Ochtends na het ontbijt (die zijn hier werkelijk uitgebreid, en varieert van allerlei soorten brood en beleg en zo tot aan complete warme maaltijden met rijst, bami en kipgerechten) eerst even shoppen naar een van de vele shopping malls hier. Ik heb er toch wel een aantal grote gezien in o.a. Amerika, maar wat ze hier hebben is echt groot. En alles in een overvloed aan keuze en kwaliteit, en met redelijke prijzen. Na 1 uur shoppen kwamen de dames er achter dat ze nog wel een uurtje extra nodig hadden. Ik ga dan wat nieuwe dingen bekijken op het gebied van electronica en computers. Toch wel verbazend dat ze hier echt heel veel verder zijn met deze techniek en technologie.

Vervolgens het plan om wat te gaan lunchen op een golfbaan, en daar nog 9 holes te gaan lopen. Ik wist dat de Royal Selangor Golf en Country Club erg mooi zou zijn. In het hotel even bellen of we terecht kunnen voor 9 holes. Ik wordt via de caddiemaster doorverbonden met de manager van de golfbaan. "9 holes is niet gebruikelijk op onze baan, maar voor Nederlanders maken we graag een uitzondering" Met een taxi voor twee euro naar de baan. Dit bleek dus een besloten club te zijn, en normaal niet te spelen voor greenfeespelers. Buiten bij de poort word je opgewacht door twee lijfwachten, en we worden zonder probleem doorgelaten. Op naar het clubhuis; het lijkt wel een klein paleis. Eerst even melden bij de caddiemaster, die weer de manager van de baan erbij haalt omdat we als gasten 9 holes willen spelen. Blijkbaar erg ongebruikelijk, maar de manager bevestigt de eerdere afspraak. Eerst maar even lunchen hier. Naar een lekkere lichte lunch gaat Sharon terug naar wat shopping centra, en melden wij ons bij de caddiemaster, voor ons rondje golf. Op mijn vraag of we ook een buggy (karretje) kunnen krijgen, antwoordt hij dat dat niet nodig is, want de baan is relatief vlak. Geen probleem. We kleden ons om, en willen richting de baan lopen. We worden echter opgewacht door twee jongens die onze golftassen al op de schouder hebben; we krijgen automatisch twee caddies (voor niet golfers : jongens die je tas sjouwen) mee, en dat zijn dan jongens die zelf een handicap lager dan 10 hebben of zo. De eerste slagen is het wel wennen dat die jongens continue meelopen, maar omdat het ook ontzettend aardige jongens zijn, die er zelf blijkbaar ook wel lol in hebben, is het al snel een hele leuke ervaring. De baan is werkelijk fenomenaal. Er liggen hier 27 holes midden in de stad. Je kunt het vergelijken met het Vondelpark in Amsterdam, alleen 10 keer zo groot. De baan is schitterend onderhouden, en het heeft toch wel wat als je tegen de achtergrond van de skyline van KL met zijn wolkenkrabbers en Twin Towers op een hele mooie baan wat ballen loopt te slaan. Echt een unieke ervaring, en voor golfers die hier in de buurt zijn een absolute must.

Na een paar uurtjes op de baan weer terug naar het hotel, en 's avonds weer ontzettend lekker eten in een restaurant naast het Marriot hotel. Eigenlijk zijn het 4 restaurants op 1 locatie; Japans, Chinees, Italiaans, en Maleis. Dit restaurant is het beste wat we tot nu toe gehad hebben (en dat zijn er heel wat, en hele goede). Ziet er prachtig uit, met allemaal open keuken, erg sfeervol, gezellig, en met lekkere live muziek erbij. We hebben weer top gegeten daar. Ik heb nog nooit een vakantie gehad waar we zo vaak, zo lekker hebben gegeten. Of het nu super eenvoudig en voor een paar euro per maaltijd is, of voor iets meer in een toprestaurant. Als je van echt lekker en anders eten houdt, moet je echt naar Maleisie. Echt top. Ik ga stoppen, want we gaan ontbijten nu.


Reisverslag 7Omhoog

Net terug van het onbijtbuffet (inclusief de meest waanzinninge warme maaltijden, speciaal gebakken eieren en omeletten, allerlei broodsoorten en fruit) weer even een berichtje. We zitten nu in het Shangri La, Rasa Sayang resort in Penang. Een prachtig hotel; het beste wat we tot nu toe gehad hebben. We blijven hier de komende vier dagen. We hebben hele fraaie hotels gehad, maar dit is toch wel de top. Gisterenavond een buffetdiner genoten, met allerlei gerechten van de landen in deze omgeving; meleis, chinees, indisch, indiaas, japans. Wanneer je aanleg hebt om dik te worden : ga niet naar Maleisie; je komt terug als een tonnetje...

Gisteren zijn we in Cameron Highlands geweest, een gebied ca 60 km van de kust af. Je komt eerst door een bergachtig oerwoud gebied terecht in een gebied met allemaal theeplantages. De weg daar naartoe is geweldig. Erg afwisselend, en je gaat er dwars door het oerwoud. Planten en bomen die je bij ons alleen in tuincentra ziet, staan hier dus in overvloed. Onderweg kom je langs dorpjes en kraampjes waar je van allerlei soorten groente en fruit kunt kopen. Een hele tros van die heerlijke kleine banaantjes voor een kwartje, ramboetan; een zak vol voor 50 cent. En dan telkens weer die ontzettend aardige mensen hier. We gaan vandaag eerst nog even wat deze buurt verkeen , en bij twee golfbanen langs; kijken waar we morgenochtend gaan spelen. We willen dan lekker 's ochtends ergens 18 holes lopen. Zal wel lukken.


Reisverslag 8Omhoog

Nog een dagje Penang en dan de laaste 4 dagen naar Lankawi; een bounty eilandje. We hebben het hier (en zou je anders verwachten) nog steeds erg naar onze zin. Overdag een beetje eiland verkennen, beetje shoppen, lekker eten, en gisterenochtend 18 holes gelopen op een prachtige baan. Voor de kenners : het is een beetje een mix tussen La Cala en Monte Mayor. Dat speel je dan 's ochtends vroeg bij 30 graden en dan valt er tussendoor ook nog een beetje regen. Maakt niet uit, want je bent toch al drijfnat van transpiratie.

Een hele mooie baan, maar erg moeilijk om te spelen. Opvallend is ook dat veel van die golfbanen enorme voorzieningen hebben in de vorm van zwembaden, sauna, tennisbanen en restaurants. En de restaurants zijn dan gewoon van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat open. Dus geen moeilijke toestanden zoals de Haarlemmermeersche waar je pas een uitsmijter krijgt na 11 uur 's ochtends; nee hier ga je gewoon van start na een lekker bord bami, met garnalen en een toetje als afsluiter. We moeten er toch ook maar eens over nadenken om die jaarlijkse 4 golfdagen maar eens hier door te brengen jongens...

Wat ook een hele ervaring is hier in Maleisie is de geweldige hoeveelheid, en snelheid van die bromfietsen hier. Het is een aardig volk, maar het zijn wel kamikazepiloten op een bromfiets. Hier kennen ze blijkbaar geen snelheidsgrens voor die dingen, en je wordt dus doodleuk links en rechts ingehaald op een smalle weg als jij 80 rijdt. Ze gaan er gewoon met een 50cc brommertje met 100 voorbij hoor, geen probleem. En dan soms ook nog met 4 man op 1 bromfiets; heel fraai.


Reisverslag 9Omhoog

We zijn vanmiddag om een uur aangekomen op Langkawi, onze laatste plek voor de komende 4 dagen. Wanneer je wilt weten hoe het paradijs er uit ziet : ga dan hier naar toe. We hebben een prachtige kamer in een laagbouw complex, met openslaande deuren naar het terras, en kijken uit op de zee. We zitten 10 meter van het strand met een heerlijke warme zee. Na een kwartiertje les op een catamaran, zijn we vanmiddag eerst lekker even een paar uurtjes gaan zeilen. Echt geweldig lekker. Het is prachtig weer, lekker warm, en heerlijke koele drankjes. We gaan nu lekker even de stad (nou ja, het zijn dorpjes) in, lekker eten en genieten van de avond die gaat vallen.


Reisverslag 10Omhoog

We zitten hier dus in het paradijs, maar we we hebben gisteren dan ook nog eens een baan gelopen hier. Dit is echt niet te geloven. Ik heb nog nooit op zo'n prachtige baan gelopen. Er liggen hier in de Datai Bay Golf Club 19 schitterende holes, midden in de jungle. Je hebt een fantastisch uitzicht over de baan, de omgeving en de zee. Prachtig onderhouden, en om hier te spelen met bijna niemand verder op de baan is echt een belevenis die je je leven lang bij blijft. Je wordt hier met werkelijk open armen ontvangen door de caddy master : "may we invite you to play a round of golf on our course?" Tja dat is nog eens wat anders dan die caddiemaster van de Haarlemmermeersche die gelijk begint te roepen : Bent u lid? Hebt u een GVB? U mag pas morgen reserveren.

En voor Ed, Ed en Johan : joh, dat Spanje is maar ontzettend behelpen als je dit hebt meegemaakt. Er is hier nog een hele mooie baan, Gunung Raya. Daar gaan we straks even langs om te kijken of we morgen daar gaan spelen of nog een keer terug gaan naar Datai Bay. Adembenemend is ook de hole 19 die ze er hebben. Je speelt dan vanaf een rotsklif, naar een green op een andere klif, over de zee. Dat is zo verschrikkelijk leuk, en het is kicken als je deze hole in een slag op de green maakt. Je slaat hier voor de lol echt 4 of vijf keer dezelfde hole. De baan is echt prachtig, heel rustig, en niet zo heel moeilijk om te spelen. Na het golfen zijn we gaan eten in het " Andeman Hotel" net naast de baan (Johan : dank voor deze tip) Dit is volgens mij dus het hotel waar je eerst inkomt voordat je later het paradijs ingaat. Werkelijk schitterend, en uiterst sfeervol. We hebben hier echt "haute cuisine" gedineerd, en dan voor een prijsniveau dat nog net onder dat van La Plume in Haarlem ligt. Hier ga ik dus straks met Rita zeker nog eens terug voor een paar dagen.

's Ochtends hebben we een trip gemaakt met een boot naar het "eagle feeding" (dank voor deze tip Jaques). Je komt dan op een plek waar meer dan honderd zee-arenden vlak langs de boot vliegen, als ze gevoerd worden. Daarna nog een uurtje naar een zoetwatermeer hier, en vervolgens lunchen op een bounty strand. Het was gisteren dus echt weer een superdag. Dit land met alles wat je ziet, meemaakt en proeft is echt een geweldige ervaring. Ik wist dat het leuk zou gaan worden, maar dit overtreft echt alles. We gaan nog even een paar dagen door met genieten.


Reisverslag 11Omhoog

Even het scenario van vanochtend: Het is half acht, en ik hoor de vogeltjes buiten fluiten. Je slaat de terrasdeuren open, en de zon begint net op te komen. Je loopt met een paar stappen zo de heerlijk warme zee in, en ligt dan languit te genieten in het water van de opkomende zon. Dit zijn belevenissen die me mijn hele leven bij zullen blijven. Het strand is bijna helemaal verlaten. Heel in de verte loopt een groepje te joggen. Niets voor mij, ik blijf hier lekker weken in het water. Wat is dit toch ook weer een ontzettend leuke belevenis. Een half uurtje later komt een visser voorbij die een klein sleepnetje voor zich uit trekt. De vangst is een stuk of twintig kleine visjes. Die liggen dus vanmiddag lekker gefrituurd op mijn bordje hier

De trip zit er bijna op. Nog twee dagen. Het is echt geweldig geweest. Een grote aaneenschakeling van indrukken, belevenissen, andere culturen en gewoontes, en heel veel nieuwe dingen, ontzettend aardige mensen, in een prachtig land. We gaan hier zeker vaker weer terug, en wanneer je buiten het seizoen gaat (april/mei/juni is erg lekker weer hier) is het meer dan betaalbaar. Het eten / drinken en hotels zijn ongeveer 1/3 van de prijs van dat in Europa, en de kwaliteit is 3 keer zo goed en lekker

En het eten is hier echt niet te geloven. Echt top hier dat Maleisie. Gisterenavond hebben we hier Thais gegeten. Alles wat je proeft is nieuw en heel anders dan onze europese Thai. Het was gisteren zo lekker dat we dezelfde tafel (live muziek op de achtergrond, uitzicht op strand en verrukkelijke gerechten) maar vast hebben besproken. Lekker koel flesje Chardonnay, grote garnalen als voorgerchtje, lekker kreeftje als hoofdgercht, en een dubbele expresso toe. En dat dan lekker buiten op het terras...

Vandaag onze laatste dag, en we blijven hier wat zonnen en varen met een catamaran. Misschien ga ik straks nog even op de waterski's. Dat is 25 jaar geleden voor het laatst geweest. Vanmiddag gaan we dan nog weer een rondje van 10 holes lopen op de Datai golfbaan; 9 gewone holes en die speciale over de klif. Ik verheug me nu al weer op dit rondje golf.

Jullie allemaal ook weer veel plezier vandaag; ons gaat het zeker lukken. Ik ga nu eerst even lekker op het strand genieten van een heelijrke expresso. De ligstoel half in het zeewater, en dan maar genieten van dit paradijs hier.


- Het reisverslag en eventuele foto's op deze pagina zijn met uitdrukkelijke toestemming van de auteur(-s) overgenomen.

Bron: www.xs4all.nl/~delta/maleisie/reisv.htm
Met dank aan Jan Buyvoets.

- In deze categorie:

•  2013 Ton en Ria in MaleisiŽ (deel 1)
•  2013 Ton en Ria in MaleisiŽ (deel 2)
•  17 dagen fly-drive door MaleisiŽ
•  17 dagen Kuala Lumpur, Penang en Langkawi
•  Duiken op Pulau Payar met Esther en Arno
•  Jenny in MaleisiŽ
•  John en Pasca in MaleisiŽ (deel 1)
•  John en Pasca in MaleisiŽ (deel 2) Sabah
•  Kuala Lumpur, Penang en Langkawi
•  Linda en Ward + vrienden
•  Merdeka Dag in Kuala Lumpur
•  Pam en Ries op wereldreis (14 delen)
•  Reisverslag van Peter Harsma
•  Trektocht door Maleisisch Borneo
•  De MaleisiŽ vakantie van Wil en Hanneke (1) West MaleisiŽ
•  De MaleisiŽ vakantie van Wil en Hanneke (2) Sabah en Sarawak
•  Reisverslag van de Twee Reizigers
-