-

Kuala Lumpur

•  Kuala Lumpur
•  De stad bekijken
•  Merdakaplein
•  Masjid Jamek
•  Infokraf
•  Het spoorwegstation
•  De Central Market en Chinatown
•  Sri Mahamariamman
•  De Petronas Twin-towers
•  Menara Kuala Lumpur
•  De Lake Gardens
•  Het Malaysia Butterfly Park
•  National Monument
•  National Museum
•  National Planetarium
•  Taman Tasik Titiwangsa
•  National Sports Complex
•  Thean Hou-tempel
•  Kunstnijverheidmusea
•  MATIC, Malaysia Tourist Information Centre
•  Royal Selangor Pewter Factory


Kuala LumpurOmhoog

Kuala Lumpur, de federale hoofdstad van MaleisiŽ, is de belangrijkste toegangspoort tot het land. De naam betekend 'modderige riviermonding' en geeft het prille begin van de stad goed weer: het was een door malaria geplaagde, kleine nederzetting met een tinmijn in de buurt, gelegen op een modderige plaats waar twee rivieren samenstromen: de Klang en de Gombak. Historici beschouwen 1857 als keerpunt voor het mijnstadje. Nadat de bevolking door malaria was gereduceerd van 87 mensen tot 20, werd de gemeenschap in dat jaar nieuw leven ingeblazen door het hoofd van de Klang, radja Abdullah. Hij rekruteerde 150 nieuwe arbeiders voor de mijn. Mijnwerkers en handelaren uit India, China en zelfs IndonesiŽ trokken naar het stadje. De Maleiers vestigden zich in dorpjes ten noorden van de plek waar de twee rivieren samenstromen, terwijl de Chinezen stroomafwaarts trokken en het gebied rond Jalan Bandar en Jalan Petaling bevolkten.

Het 19de-eeuwse Kuala Lumpur werd geteisterd door burgeroorlogen tussen lokale heersers. Er was sprake van malaria-epidemieŽn, branden en oorlogen tussen Chinese benden. De Engelsen, die bang waren dat in een dergelijke onrustige situatie de macht zou worden overgenomen door de Maleise heersers, overtuigden hen van de noodzaak dat er een Engels adviseur of bestuurder moest worden benoemd. De komst van een Engelse resident betekende in feite dat Selangor een Brits protectoraat werd. De resident had veel bevoegdheden; een situatie die aanvankelijk werd toegejuicht door de Maleise hoofden. Onder Britse heerschappij werd de orde hersteld. De tinmijnen werden heropend en er werden meer rubberplantages aangelegd. Tegen deze achtergrond werd Kuala Lumpur al snel de belangrijkste stad in Malakka en in 1880 werd het de hoofdstad van Selangor. In 1974 werd Kuala Lumpur een federaal gebiedsdeel en nu is het een van de welvarendste steden ter wereld, die profiteert van de economische hausse in MaleisiŽ.

Het is niet zo vreemd als iemand die Kuala Lumpur voor het eerst bezoekt, zich enigszins gedesoriŽnteerd voelt tussen het drukke verkeer, de glanzende wolkenkrabbers, de grote warenhuizen en al het uiterlijk vertoon dat iedere moderne stad te zien geeft. Maar onder dit moderne vernis ligt het hart en de ziel van een zeer interessante metropool. Midden in de jungle van beton liggen de overblijfselen van een rijk verleden: minaretten en prachtige koloniale gebouwen, eigenaardige winkeltjes in de Chinese wijk en Klein India en, in de buitenwijken, de kampongs. Deze multiculturele samenleving, waarin de verschillende gemeenschappen dicht op elkaar leven en samen de kleur en het wezen van het land bepalen, is typerend voor iedere stad in MaleisiŽ.


De stad bekijkenOmhoog

Een bezoek aan Kuala Lumpur (KL) is een leerzame ervaring en u moet de tijd nemen om alles uitgebreid te bekijken. En is het niet door de hitte dan wel door het voortrazende verkeer dat u het kalm aan zult moeten doen.


Omhoog

Het Merdakaplein (Onafhankelijkheidsplein) is een geschikt punt om een rondwandeling door de stad te beginnen. Een zwarte marmeren plaquette geeft de plaats aan waar de Britse vlag voor het laatst werd gestreken en de Maleisische vlag werd gehesen: dat was op 30 augustus 1957, om 12 uur 's nachts. De nationale vlag wappert vandaag aan de hoogste vlaggenmast ter wereld; hij is 100 meter hoog en staat aan de zuidkant van het plein. Vroeger was dit het terrein waar de koloniale machthebbers hun cricket- en rugbywedstrijden speelden. Het ligt tegenover het beroemde gebouw van de Selangor Club, dat tegenwoordig alleen toegankelijk is voor de elite van Kuala Lumpur.

U wandelt verder naar het Sultan Abdul Samad Building, dat in 1897 werd gebouwd volgens een prachtig Moors ontwerp van de hand van de architect A.C. Norman. Het wordt gesierd door drie uivormige koepels en in het midden staat een klokkentoren. Ooit was dit het secretariegebouw van de overheid, nu is hier het hooggerechtshof gevestigd. Vlakbij, aan de oever van de Gombak, staat de St. Mary's kerk, ook ontworpen door A.C. Norman. De kerk bevat een indrukwekkend pijporgel, gebouwd door de vermaarde 19de-eeuwse Engelse orgelbouwer Henry Willis. Het is een van de mooiste oude gebouwen van Kuala Lumpur.


Afbeelding: Kuala Lumpur - Het Sultan Abdul Samad Building Afbeelding: Kuala Lumpur - Het Sultan Abdul Samad Building
Merdeka Square
Het Sultan Abdul Samad BuildingMasjid JamekOmhoog
Ten zuiden van de kerk bevindt zich de plek waar Kuala Lumpur ontstond; hier vestigden zich in de 18de eeuw de arbeiders van de tinmijnen. Op deze historische plaats staat de Masjid Jamek. Deze moskee is gebouwd in een Indiaas-islamitische stijl met uivormige koepels en een groot aantal zuilenrijen, minaretten en balustraden. Bij de bouw van de moskee in 1909 werd gebruik gemaakt van afwisselende stroken rode en witte baksteen, naar een ontwerp van A.C. Norman en A.B. Hubbock.


Afbeelding: Kuala Lumpur - Masjid Jamek Afbeelding: Kuala Lumpur - Masjid jamek, omgeving
Masjid Jamek en omgevingInfokrafOmhoog

Langs de Jalan Raja Laut en de Jalan Sultan Hishamudin is het informatiecentrum voor Maleisische kunstnijverheid gevestigd in een fraai gerenoveerd en in Moorse stijl opgetrokken gebouw. Kunst en nijverheid uit heel MaleisiŽ is hier tentoongesteld en er wordt een goed inzicht gegeven in de culturele achtergronden, het huidige onderzoek en de exportmogelijkheden. Het is ook een welkome afwisseling om even rond te wandelen in dit van airconditioning voorziene gebouw en de prachtige gebatikte kleden, het aardewerk, de sieraden en de manden te bewonderen, die allemaal zijn gemaakt van lokale materialen.

Naast Infokraf ligt het Dayabumi Complex. Het hoge witte gebouw is opgetrokken in een Moors-Byzantijnse stijl. Van Dayabumi leidt een passage onder de drukke weg door naar de Masjid Negara, de nationale moskee. Deze is gebouwd volgens een modern ontwerp met hedendaagse islamitische kunst; het opvallendste kenmerk is het waaiervormige dak waarvan de vleugels en golfconstructies de aspiraties van een onafhankelijke natie symboliseren.


Het oude spoorwegstationOmhoog

Een eindje verder op de Jalan Sultan Hishamuddin staan de beroemdste gebouwen van KL - Het spoorwegstation, gebouwd in 1910, en het Malaya Railway Administration Building uit 1917. Het oude stationsgebouw lijkt meer op het majestueuze paleis van een sultan uit duizend en een nacht dan op een spoorwegstation. Het Britse bestuur, dat bekend stond om zijn aandacht voor details, stelde de bouw van het dak uit totdat het zo ontworpen was, dat het sterk genoeg was om een hoeveelheid van 1 meter sneeuw (!) te houden. Het station en het Station Hotel werden in 1986 grondig gerenoveerd.

Het oude centraal station werd in 2003 vervangen door een volledig nieuw gebouw dat ook winkels, hotels en kantoren bevat. In dit nieuwe centraal station, dat zich niet zo ver van het oude bevindt, komen alle alternatieve vervoersmiddelen samen die de stad te bieden heeft zoals de LRT de KTM Commuter en de in september 2003 in gebruik genomen Monorail.


De Central Market en ChinatownOmhoog

We lopen een stukje terug, steken de Klang over en komen bij de Central Market (Pasar Seni) - een art-decogebouw uit 1936. Vroeger was het een 'natte' markt: er werden vis, vlees en groenten verkocht. Tegenwoordig is het een levendig plein waar kunstwerken en ambachtelijke producten uit MaleisiŽ, Thailand, de Filippijnen en IndonesiŽ worden verkocht. De markt bestaat uit 130 winkels, 30 eethuisjes, 140 kraampjes, bioscopen, een tentoonstellingsruimte (Sudut Pareman) en, aan de kant van de rivier, een openluchttheater waar culturele voostellingen worden gehouden. De aangeboden producten worden tegen vaste prijzen verkocht.

Een stukje verderop ligt de Jalan Petaling, het hart van Chinatown. Het weerspiegelt de belangrijke rol die de Chinezen spelen in de Maleisische maatschappij. De handel begint al vroeg in de ochtend. Er zijn verkopers die zeevis, vruchten en groenten aanbieden, en in winkels, die soms nog uit het begin van de vorige eeuw stammen, wordt een keur aan Oosterse producten verkocht, variŽrend van gedroogde eend, Chinese worstjes, paddestoelen en traditionele geneesmiddelen tot goud en ijzerwaren. Er zijn koffiehuizen en in stalletjes langs de kant van de weg worden geroosterde eend, varken, kip, deegwaren, kruidensoepen en lokale delicatessen verkocht. 's Avonds wordt de gehele straat gesloten voor het verkeer en omgevormd tot een bedrijvige markt, waar namaakmerkartikelen, video's van pas verschenen speelfilms, overtollige verrekijkers en radio's uit het Russische leger (loodzwaar), T-shirts, kleding en sieraden worden verkocht. U ervaart hier de ware opwinding van het winkelen in MaleisiŽ.

Ondertussen wordt ook Chinatown grondig vernieuwd. Straten en gebouwen krijgen een onderhoudsbeurt en een voor een worden de straten overdekt. Het plastieken blauwe dak, uitgerust met grote ventilatoren beschut zowel de mensen als de gebouwen tegen het regenweer en de brandende zon zodat men ook tijdens deze momenten gouden zaken kan doen.

Op de drukke markten van MaleisiŽ is afdingen aan de orde van de dag. U moet nooit de prijs betalen die de verkopers vragen. Als u naar de prijs van een artikel hebt geÔnformeerd, neem dan een enigszins gereserveerde houding aan en laat vooral niet te veel enthousiasme blijken. Soms gaat de prijs dan met maar liefst 50 procent omlaag!


Sri MahamariammanOmhoog

Een paar minuten lopen van de Chinese wijk ligt deze hindoetempel, een kleurig en rijk versierd gebouw vol decoratieve afbeeldingen van hindoeÔstische godheden. Voordat u de tempel binnengaat, moet u uw schoenen uitdoen; voor 20 sen kunt u ze achterlaten in een vakje in een winkel ernaast. De tempel werd opgericht in 1873 en is naar men zegt de rijkst versierde tempel van het land.


Afbeelding: De Sri Mahamariamman tempel    Afbeelding: De Sri Mahamariamman tempel
De Sri Mahamariamman tempel in Kuala Lumpur.De Petronas twin-towersOmhoog

Een van de moderne toeristische attracties in Kuala Lumpur zijn zonder twijfel de Petronas Twin-towers. De twee stalen torens van 88 verdiepingen behoren met een hoogte van 451,9 meter tot de hoogste gebouwen ter wereld. Van 15 april 1996 tot 17 oktober 2003 waren ze effectief de hoogste, totdat de 'Taipei 101' in Taiwan ze met een hoogte van 508 meter overtrof. Momenteel bekleden de twin-towers de tweede en derde plaats als hoogste gebouw van de wereld, maar zullen in de komende jaren opnieuw dalen in de lijst wanneer nieuwe wolkenkrabbers in onder andere Shanghai (China) en New York (VS) ingehuldigd worden. De Petronas Twin-towers zijn ontworpen door Cesar Pelli & Associates en hebben ongeveer 990 miljoen Euro gekost.

De twee torens zijn op de 41ste en 42ste verdieping met elkaar verbonden door de hoogste skybridge (luchtbrug) in de wereld, het bezoek aan deze brug is gratis. Een ervaring is ook de snelheid van de liften die de 41ste verdieping in luttele seconden bereiken.


Afbeelding: Petronas Twin-towers    Afbeelding: Skyline vanaf de Petronas Tower skybridge
De Petronas Twin-towers en de KL-skyline gezien vanaf de skybridge.Menara Kuala LumpurOmhoog

Menara Kuala Lumpur werd officieel geopend in augustus 1996. De indrukwekkende toren van 421 meter is de hoogste van Zuidoost-AziŽ en de vierde hoogste communicatietoren ter wereld. Bezoekers hebben vanaf het observatiedek of het roterende restaurant een prachtig uitzicht over de skyline Kuala Lumpur en de Klang Valley.De Lake gardensOmhoog

Het groene hart van de stad ligt een stukje verderop, iets buiten het centrum. De vijvertuinen (Taman Tasek Perdana) in de buurt van Jalan Parlimen werden rond 1880 aangelegd. In het park, dat 92 ha groot is, vindt u veel groen met kleurige heesters en bomen rond een kunstmatig meer. Op een heuveltop in de tuinen ligt de orchideeŽntuin, waar meer dan 800 soorten te vinden zijn. Ook is er een hibiscustuin met 500 soorten in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. De toegang is gratis, behalve in het weekeinde, op feestdagen en als er een tentoonstelling wordt gehouden. Volwassenen moeten dan een geringe toegangsprijs betalen. De tuin is open van 9.00 tot 18.30. Er is een bus waarmee u tochten door het park kunt maken. Tegenover de orchideeŽntuin ligt een vogelpark, waar exotische vogelsoorten uit de gehele wereld worden gehouden. Uniek is het gedeelte waar de neushoornvogels met hun opvallende oranje snavel vrij rondvliegen. In het Carl's Junior Restaurant kunt u de neushoornvogels bekijken terwijl u van het eten geniet. Het vogelpark is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00.


Het Malaysia Butterfly ParkOmhoog

Tussen de 8.000 en 10.000 vlinders van 150 verschillende soorten zijn hier ondergebracht. Ze vliegen rond tussen 15.000 planten van 100 verschillende soorten, die de natuurlijke leefomgeving van de vlinders zo exact mogelijk benaderen. Voor uw ogen ziet u de poppen veranderen in vlinders. Ook zijn er kunstmatig aangelegde watervallen, vijvers met schildpadden, een gedeelte met exotische insecten, konijnen en Guinese biggetjes, terwijl de vinken vrij rondvliegen tussen de vlinders. Het park is doordeweeks open van 9.00 tot 17.00 uur en in het weekeinde en op feestdagen van 9.00 tot 18.00 uur. Er wordt toegang geheven. Bovendien moet u een klein bedrag betalen als u uw fototoestel wilt meenemen in het park om, het zij gezegd, beeldschone plaatjes te schieten.


National MonumentOmhoog

Tegenover de vijvertuinen ligt het bronzen monument dat in 1966 werd opgericht ter nagedachtenis van de oorlogshelden van het land. Het is vervaardigd door de Amerikaan Felix de Weldon. Het is bijna 16 m hoog en stelt zeven Maleisische soldaten voor die de zeven kwaliteiten van het leiderschap symboliseren. Het beeldhouwwerk wordt omgeven door fonteinen en een gracht met waterlelies.


Omhoog

Dit museum ten zuiden van de vijvertuinen, aan de Jalan Damansara, is gebouwd in de stijl van de oude Maleisische architectuur. Het herbergt een schat aan voorwerpen die te maken hebben met de plaatselijke geschiedenis, cultuur en tradities, de economie, flora en fauna van het land. Op het terrein bevinden zich locomotieven, ouderwetse auto's en andere vervoermiddelen uit vervlogen tijden. Er staan ook kopieŽn van Maleisische paleizen. Het geheel vormt een uitstekende introductie tot de geschiedenis van MaleisiŽ. De toegang is gratis, maar voor speciale tentoonstellingen moet men een geringe toegangsprijs betalen. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.


National PlanetariumOmhoog

Het planetarium is gelegen op een heuvel in de Lake Gardens (zie elders op deze pagina), net achter de Nationale Mosque. In hetzelfde gebied vindt men het National Museum, Deer Park en Bird Park. De verschillende galerijen omvatten onder andere het Space Theatre, Space Science expositie, Resource Centre en Ancient Observatory Park. Er is ook een observatorium met een 14-inch telescoop.


Taman Tasik TitiwangsaOmhoog

Dit park ligt in de buurt van het Kuala Lumpur hospitaal. Deze populaire plek omvat een groot meer met een drijvend restaurant die een heerlijke lokale keuken serveert. Er zijn mogelijkheden voor watersporten, jogging en tennis, en voor de kinderen is er een speeltuin.


National Sports ComplexOmhoog

Het National Sports Complex bevindt zich in Bukit Jalil. Het omvat het National Stadium, Putra Stadium, National Aquatic Centre, National Hockey Stadium en National Squash Centre. Traditioneel snijwerk versierd de hoofdingang van het National Stadium, dat gastheer was voor de opening- en slot ceremonie en diverse sportmanifestaties tijdens de Kuala Lumpur '98 XVI Commonwealth Games.


Afbeelding: Logo van de Commonwealth Games, 1998
Commonwealth Games, 1998Thean Hou-tempelOmhoog

Deze magnifieke Chinese tempel, gelegen op de top van een heuvel met uitzicht over de Jalan Syed Putra, is een van de grootste in het Verre Oosten. Op het gouden dak zijn draken aangebracht en de witgekalkte constructie wordt ondersteund door indrukwekkende rode pilaren. In de tuinen staan beelden van mythologische figuren en godheden. In een kleine tuin in de buurt van de tempel staat een 'hightech'-beeld van de godin van Barmhartigheid, waar heilig water uit spuit. Er worden plastic bekertjes verstrekt waarmee men het water kan opvangen. Wie de gebedsruimte wil betreden, moet eerst zijn schoenen uitdoen. Vlak in de buurt bevindt zich Istana Negara, de officiŽle residentie van de koning van MaleisiŽ. Het paleis was ooit het verblijf van een tinmagnaat.


KunstnijverheidmuseaOmhoog

In het Karyaneka Handicraft Centre in de Jalan Raja Chulan kunt u kunst en ambachtelijke voorwerpen uit heel MaleisiŽ kopen. In de buurt ligt het National Museum of Crafts, waar traditionele kunstwerken van aardewerk, koper en zilver worden tentoongesteld. Achter het Karyanekacentrum ligt het International Crafts Museum en naast het museum vindt u de Taman Karyaneka, een botanische tuin waar planten uit verschillende delen van het land en een herbarium zijn te zien.


MATIC, Malaysia Tourist Informatiom CentreOmhoog

Het Malaysia Tourist Centre (MATIC) bevindt zich in de Jalan Ampang. Het bevat een tentoonstellingsruimte, een informatiedesk, souvenirwinkels, een restaurant en een reisbureau. Elke dag worden er culturele voorstellingen en audiovisuele shows georganiseerd het prachtige koloniale gebouw dateert van 1935 en was vroeger het onderkomen van een Maleisische planter.


Royal Selangor Pewter FactoryOmhoog

Pewter, een legering van tin met een kleine hoeveelheid koper en antimoon om het metaal sterker te maken, is een van de beroemdste producten van MaleisiŽ. De kunst van het produceren van pewter werd geÔntroduceerd door een Chinese immigrant, Yong Koon, die ceremoniŽle en huishoudelijke producten van pewter maakte ten behoeve van zijn rijke klantenkring. Met de industriŽle produktie werd begonnen in 1885 nadat een grote hoeveelheid tin was gevonden in het gebied Larut in Perak en in Kuala Lumpur. In de fabriek wordt u rondgeleid door een gids die u de verschillende stadia in het produktieproces laat zien. Alle voorwerpen worden uiterst nauwgezet met de hand vervaardigd. De fabriek ligt in de Jalan Usahawan Enam 4, Setapak Jaya, in een van de buitenwijken van Kuala Lumpur, en is geopend van maandag tot en met zaterdag (ook op feestdagen) van 8.00 tot 16.45 en op zondag van 9.00 tot 16.00 uur. De fabriek beschikt over winkels in de meeste warenhuizen in het centrum van Kuala Lumpur.


- In deze categorie:

•  Johor
•  Kedah
•  Kelantan
•  Labuan
•  Malacca
•  Negeri Sembilan
•  Pahang
•  Perak
•  Perlis
•  Pulau Pinang
•  Putrajaya
•  Sabah
•  Sarawak
•  Selangor
•  Terengganu


Aanverwante pagina's:

•  Kuala Lumpur, stopover tips
•  Uitstap: Aquaria KLCC


Externe site:

•  Menara Kuala Lumpur / Kuala Lumpur tower
•  http://www.zoover.be/maleisie/maleisie/kuala-lumpur
-