-

Reistips

•  Accommodatie
•  Elektriciteit
•  Feestdagen
•  Geld
•  Gezondheid
•  Gezondheidsproblemen voorkomen
•  Uitrusting
•  Noodgevallen
•  Openingstijden
•  Overheidskantoren
•  Reisdocumenten
•  Reizen in Maleisië
•  Reizen naar Maleisië
•  Telefoon
•  Toeristeninformatie
•  Tijd
•  Uit eten
•  Vaccinaties
•  Taal


AccomodatieOmhoog

In de meeste plaatsen in Maleisië is accommodatie voor iedere beurs, van luxe hotels tot goedkopere onderkomens en 'rest houses'. In kampongs aan de oostkust kunt u onderkomen vinden bij gezinnen, in strandhutten en op campings. Op de prijs van een overnachting wordt altijd 5 procent belasting en 10 procent bedieningskosten in rekening gebracht.


ElektriciteitOmhoog

De elektrische spanning in Maleisië bedraagt 220 volt (V) en men gebruikt stekkers met drie pinnen (Engels model).


FeestdagenOmhoog

Omdat in Maleisië veel verschillende volken en godsdiensten voorkomen, is er een groot aantal feestdagen. Behalve de belangrijkste godsdienstige feesten, is de verjaardag van de sultan in sommige staten ook een vrije dag en zijn er nog andere nationale feestdagen. Islamitische en Chinese feestdagen zijn gebaseerd op de maankalender en vallen ieder jaar dus op een andere datum. Veel winkels en overheidsdiensten zijn p de feestdagen gesloten; de meeste restaurants blijven geopend, behalve tijdens de ramadan. De Malaysian Tourism Promotion Board [website: www.tourism.gov.my] publiceert ieder jaar een lijst met de data van feestdagen.


GeldOmhoog

Munteenheid. De nationale munteenheid is de Maleisische Ringgit (RM), die is verdeeld in 100 sen. Er zijn bankbiljetten van 1, 2, 5, 10, 50 en 100 ringgit, en munten van 1, 5, 10, 20 en 50 sen.

Banken. Er zijn meer dan 40 verschillende banken in Maleisië, die in totaal 580 vestigingen hebben over het hele land. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 10.00-15.00 uur, zaterdag van 9.30-11.30 uur. In Kedah, Perlis, Kelantan en Terengganu zijn de banken op donderdag geopend van 9.30-11.30 en op vrijdag gesloten.

Creditcards en travellercheques. De gangbare creditcards en travellercheques worden in de meeste grote winkels, warenhuizen en hotels geaccepteerd. Om de gunstigste koers te krijgen kunt u het beste bij de banken wisselen.


GezondheidOmhoog

In de meeste grote steden krijgt u de beste hulp bij 'medical centres'. Zelfs in kleine plaatsen vind u privé-klinieken. In het hele land staan staatsziekenhuizen, maar die zijn vooral ingesteld op de plaatselijke bevolking. Apotheken met westerse en traditionele medicijnen zijn vooral te vinden in warenhuizen en supermarkten. De meeste internationale hotels hebben een eigen drogisterij.


Gezondheidsproblemen voorkomenOmhoog

Hitte. Het duurt enige tijd voordat u gewend aan de tropische hitte en de hoge luchtvochtigheid. Neem lauwe douches, drink veel water en gebruik veel zout. Draag een hoed met brede rand en gebruik een goed zonnebrandmiddel. Draag natuurlijke stoffen.

Maagklachten. Let erop geen ongekookte vis of vlees te eten en informeer naar de kwaliteit van plaatselijke schaaldieren. Schil uw fruit zelf. In de grote steden op het schiereiland is het drinkwater schoon en veilig, maar in andere gebieden kan het zijn vervuild, en moet het worden gekookt. Overal is er mineraalwater in flessen verkrijgbaar.

Insecten. Slaap niet op de grond en gebruik een muskietennet en muggenolie. Als u van plan bent afgelegen gebieden te bezoeken, wordt aangeraden malariatabletten te slikken.

Beten en steken. Loop nooit op blote voeten of in sandalen door lang gras en draag geen korte broek. Als u bent gebeten door een slang of een ander giftig dier, probeer dan goed te onthouden hoe hij eruit ziet, zodat de arts weet waarmee hij heeft te doen. Controleer of er geen spinnen of schorpioenen in uw schoenen zitten voordat u ze aantrekt.


UitrustingOmhoog

Kleding. Om zo vlug mogelijk te wennen aan het tropische Maleisische klimaat, is het belangrijk dat u vooral luchtige en comfortabele, maar toch ook beschermende kleding draagt. Hoewel het warme en vochtige weer in Maleisie voor het gevoel natuurlijk uitnodigt tot het dragen van een korte broek, is het verstandiger om een lange broek aan te trekken – vooral wanneer er een tocht door de natuur op de planning staat. Zo bent u namelijk beter beschermd tegen beten en steken van slangen, muggen, spinnen en schorpioenen. Zoals al eerder vermeld, is het verstandig om een hoed met brede rand te dragen om uw hoofd te beschermen en zonnesteken te voorkomen. Geschikte kleding en hoofddeksels kunt u ter plaatse kopen, of voor vertrek aanschaffen bij winkels voor outdoor kleding zoals www.campz.be.

Schoenen en sokken. Ook voor schoenen geldt: comfortabel maar toch ook praktisch. Sandalen zijn in de stad prima, maar voor een natuurwandeling niet geschikt door gevaar op steken en beten van dieren die zich in het gras kunnen verschuilen. Kies in ieder geval voor schoeisel waarop u langere stukken comfortabel zult kunnen lopen, ook op de wat minder makkelijk begaanbare paden en wegen. Let ook goed op de maat en draag passende sokken, om blaren te voorkomen.


NoodgevallenOmhoog

Bel 999 voor politie, brandweer of ambulance.


OpeningstijdenOmhoog

Gewone winkels zijn over het algemeen geopend van 9.30-19.00 uur, supermarkten en warenhuizen van 10.00-22.00 uur, soms zelfs tot 23.00 uur. In Johor, Penang, Kelantan en Terengganu zijn sommige winkels op vrijdag in plaats van op zondag gesloten.


OverheidskantorenOmhoog

Van maandag tot vrijdag van 8.00-12.45 uur en 14.00-16.15 uur, vrijdag van 8.00-12.15 uur en 14.45-16.15 uur, zaterdag van 8.00-12.45 uur. In Johor, Kedah, Perlis en Terengganu zijn kantoren op donderdag een halve dag open en op vrijdag dicht.


ReisdocumentenOmhoog

Paspoorten. Alle bezoekers van Maleisië moeten een geldig paspoort of een ander door de Maleisische overheid erkend reisdocument hebben. Het moet na het verstrijken van de toegestane verblijfsperiode in Maleisië nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Visa. De volgende personen hebben geen visum nodig om Maleisië als toerist te bezoeken: ingezetenen van de Gemenebest (met uitzondering van India, Bangladesh en Sri Lanka), personen onder bescherming van Groot-Brittannië van wie vast staat dat ze naar hun land van herkomst zullen terugkeren, en ingezetenen van Zwitserland, Nederland, San Marino en Liechtenstein. Ingezetenen van de volgende landen hebben geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 3 maanden, mits ze in het bezit zijn van een geldig paspoort (voor een langer verblijf of wie in Maleisië gaat werken is wel een visum vereist): Albanië, Algerije, Argentinië, Bahrein, België, Denemarken, Duitsland, Egypte, Finland, Hongarije, IJsland, Italië, Japan, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Luxemburg, Marokko, Noorwegen, Oman, Oostenrijk, Quatar, Saoedi-Arabië, Slowakije, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zweden.

Visa - bijzondere bepalingen.
1) Ingezetenen van landen die lid zijn van de Verbond van Zuidoostaziatische Naties (ASEAN), d.w.z. Indonesië, de Filippijnen, Thailand, Singapore en Brunei hebben voor een verblijf van maximaal een maand geen visumplicht.
2) Ingezetenen van Bulgarije, Roemenië en de GOS hebben voor een verblijf van maximaal een week geen visumplicht.
3) Ingezetenen van Afghanistan, Iran, Irak, Libië en Syrië hebben voor een verblijf van maximaal 2 weken geen visumplicht.
4) Ingezetenen van landen die hierboven niet zijn genoemd, hebben voor een verblijf van maximaal een maand geen visumplicht.

Opgepast! De visumvrijstelling onder de punten 1, 2 en 3 geldt alleen voor personen die het land bezoeken voor toeristische of zakelijke doeleinden. Bezoekers dienen een inreisvisum en een geconfirmeerd retourticket voor een land buiten Maleisië te hebben. Voor een langduriger verblijf of voor wie in Maleisië gaat werken, is een visum verplicht. Een visum is altijd verplicht voor ingezetenen van India, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Taiwan, de Volksrepubliek China, Cuba, Mongolië, Myanmar, Noord-Korea en Vietnam. De aanvraag moet worden gezonden aan Immigration headquarters in Kuala Lumpur (zie onder) en dient vergezeld te gaan van een uitnodiging van een ingezetene van Maleisië.

Nuttige adressen.
Director General of Immigration Malaysia
Immigration headquarters, Block 1, Level 1-7, Jalan Damansara, Damansara Heights, 50550 Kuala Lumpur, Maleisië.
Tel: 603.255.5077
Fax: 603.256.2340

Embassy of Malaysia / Malaysia's representative to the European Union
De Maleisische ambassade/kanselarij te België
Tervuren Laan 414, 1040 Brussel.
Tel: +32.2.776.03.40/70/90
Fax: +32.2.762.50.49
Telex : 26396 MALAY B
E-mail: mwbrusel@euronet.be

De Belgische ambassade te Maleisië
Menara Tan & Tan,
Suite 10-02 (10th floor), 207, Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +603-2162.0025
Fax : +603-2162.0023

De Nederlandse ambassade te Maleisië
Address Royal Netherlands Embassy
7th Floor, South Block. The Ampwalk 218, Jalan Ampang, 50480 Kuala Lumpur
Telefoon: 00.60.3.2168.6200
Telefax: 00-60-3-2168.6240
Email: nlgovkl@netherlands.org.my of kll@minbuza.nl


Reizen in MaleisiëOmhoog

Vliegtuig. Malaysia Airlines heeft een uitgebreid netwerk van binnenlandse verbindingen van en naar de meeste grotere steden. Hoofdkantoor: Bangunan MAS, Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur. Pelangi Air verzorgt diensten van Kuala Lumpur, Ipoh en Penang naar een aantal kleinere plaatsen en vakantieoorden. En tenslotte is er Air Asia (de lokale Ryan Air) die tegen zeer goedkope prijzen vluchten in het binnenland aanbied.

Trein. Malaysian Railways, of Keretapi Tanah Melayu (KTM) biedt comfortabel en goedkoop vervoer op het schiereiland. De belangrijkste spoorlijn loopt langs de westkust, ten noorden van Singapore via Kuala Lumpur en Butterworth naar de aansluiting op Thai Railways aan de grens. De andere slaat af bij Gemas en loopt noordwaarts naar Kota Bahru aan de oostkust, waar hij ook aansluit op Thai Railways. Er zijn sneltreinen en stoptreinen; de laatste zijn iets goedkoper. Er is slechts één spoorlijn in Oost-Maleisië: die van Kota Kinabalu naar Tenom in Sabah.

Wegen Maleisië heeft een goed wegennet. De North-South Expressway loopt langs de westkust van het schiereiland van Singapore naar de Thaise grens, de East-West Highway verbindt Butterworth en Kota Bahru in het noorden, en verder zuidwaarts loopt een snelweg van Kuala Lumpur naar Karak en Kuantan. Voor enkele delen van de weg wordt tol geheven. De belangrijkste steden in Sabah en Sarawak zijn verbonden door wegen langs de kust. Als u een internationaal rijbewijs hebt, kunt u zonder problemen een auto huren. In Maleisië wordt links gereden en de maximum snelheid in de bebouwde kom bedraagt 50 km/uur. Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht.

Taxi's Er zijn lokale taxi's en taxi's die tussen alle grote steden en de verschillende staten rijden. De chauffeur wacht tot de auto vol is met reizigers naar dezelfde bestemming, die de kosten delen.

Bussen Er rijden snelbussen met airconditioning tussen de grote steden en (goedkopere) bussen zonder airconditioning binnen en tussen de staten. Er zijn ook bussen die naar Singapore en de grensstreek van Thailand rijden.

Betjaks Deze rijden nog in Melaka, Georgetown, Kota Bahru en veel kleinere steden. Ze zijn bijzonder handig.

Boten Over de grote rivieren van Sarawak varen expresboten, maar het is ook mogelijk zelf tegen een afgesproken prijs een boot te huren. Aan het eind van de droge tijd zijn sommige rivieren in Oost-Maleisië gedeeltelijk onbevaarbaar en tijdens de moesson kunnen ze gevaarlijk snel stromen. Er varen regelmatig veerponten tussen de belangrijkste eilanden en het vasteland. Kleinere eilanden zijn vanuit de dichtstbijzijnde haven bereikbaar in aldaar gehuurde boten.


Reizen naar MaleisiëOmhoog

Maleisië is bereikbaar over zee, over land en door de lucht. De nationale luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines vliegt van de meeste grote steden op de wereld. Er vliegen ook een 20-tal andere luchtvaartmaatschappijen op Maleisië - inlichtingen bij uw reisbureau. Er zijn Internationale luchthavens in Kuala Lumpur, Penang, Kuantan, Langkawi, Kota Kinabalu en Kuching. De internationale zeehavens zijn Penang, Port Klang, Kuantan, Kuching en Kota Kinabalu. Er loopt een snelweg door Maleisië van Singapore naar Thailand.


TelefoonOmhoog

Er zijn openbare telefoons in supermarkten, warenhuizen en postkantoren. Voor lokale gesprekken hebt u munten van 10 sen nodig. Internationale gesprekken kunt u het beste vanuit uw hotel voeren. Telefoonkaarten zijn verkrijgbaar voor bedragen van RM 3 tot RM 50 (RM = Ringit Malaysia, de munteenheid). Er zijn twee soorten kaarten: 'Kadfon" die alleen voor telefoons van Telekom kunnen worden gebruikt en 'Unicard' alleen voor Uniphone-toestellen. Telefoonkaarten zijn te koop op luchthavens, bij benzinestations (Shell en Petronas) en de meeste vestigingen van 7-Eleven en Hop-In. Bel 103 voor inlichtingen.


ToeristeninformatieOmhoog

De Malaysian Tourism Promotion Board heeft vestigingen in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Korea, Japan, Singapore, Taiwan, Thailand, Groot-Brittannië en de VS.

Hoofdkantoor:
17, 24th-27th floor, Menara Dato'onn, Putra World Trade Centre,
45Jl. Tun Dr Ismail, 50480 Kuala Lumpur.
Tel: (03) 293 5188.
fax: (03) 293 5884.

Er zijn regionale vestigingen in Penang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kuching en Kota Kinabalu.


TijdOmhoog

De tijd in Maleisië loopt acht uur voor op de Greenwichtijd, zeven uur op de wintertijd en zes uur op de zomertijd in Nederland en België.


Uit etenOmhoog

Maleisiërs zijn gek op lekker eten en hebben de maaltijd tot een kunstvorm verheven. Sommigen zeggen zelfs dat ze 'leven om te eten'. Dat wil niet zeggen dat ze een natie van schrokkoppen zijn, maar wel dat ze zorgvuldig bereid voedsel zeer waarderen, met de nadruk op kwaliteit. Ze gaan graag uit eten, wat is te merken aan het grote aantal eethuisjes, die u op de meest onwaarschijnlijke plaatsen kunt vinden. Iedereen die in het bezit is van een wok en een fornuis mag overal een eettentje beginnen, en dat gebeurt ook vaak. Koffiehuizen zijn vaak tevens een goedkoop restaurant. U kunt in Maleisië zo duur of goedkoop eten als u wilt.


VaccinatiesOmhoog

Inentingen tegen pokken en gele koorts zijn niet vereist, behalve voor reizigers die 14 dagen (pokken) of 6 dagen (gele koorts) voor aankomst in Maleisië een land hebben bezocht waar deze ziekten voorkomen. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan één jaar (gele koorts) of zes maanden (pokken).


TaalOmhoog

Hoewel het Bahasa Malaysia de officiële taal is wordt in Maleisië ook veel Engels gesproken. Deze taal is nog steeds het belangrijkst in de communicatie tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land. Het Engels dat in Maleisië wordt gesproken, wordt 'Manglish' - Maleis Engels - genoemd en is een combinatie van plaatselijke dialecten en Engels. De grammatica van het Maleis is zeer eenvoudig. De taal kent geen lidwoorden, tijden en geslachten; het meervoud wordt gevormd door een woord te herhalen. Als u de moeite neemt enkele belangrijke woorden en uitdrukkingen in het Maleis te leren, wordt dit zeer gewaardeerd.


- In deze categorie:

•  Religie
•  Religieuze feesten
•  Eten in Maleisië
•  Cultuur
•  Gezichtsverlies
•  Winkelen


Externe sites:

•  De Nederlandse ambassade in Maleisië
•  De Nederlandse overheid
•  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederland
•  De Belgische overheid (1)
•  De Belgische overheid (2)
•  De Vlaamse overheid
•  ITG Tropische geneeskunde
•  Tropica Medical Services
•  Tropenzorg
•  Reis vaccinatie planner
•  Malaria.nl
•  LRC
•  Vakantie gids online
-