-

B.A.S.E. Jumping

•  Wat is B.A.S.E. ?
•  B.A.S.E. in Maleisië


Wat is B.A.S.E. ?
Omhoog
De held kun je ook zonder wieltjes, water en boards uithangen. Met BASE jumping bijvoorbeeld. BASE staat voor Building (gebouwen), Antenna (zendmasten), Span (bruggen) en Earth (afgronden), de vijf objecten van waaruit B.A.S.E. jumps worden gemaakt. Het principe is simpel, base-jumpers springen van alles wat los of vast zit en hopen dat hun parachute op tijd opengaat.

Video: Petronas BASE jumps (24.50MB)
Video: Petronas Millenium Worldrecord Jump 2000 - 1 (10.90MB)


Base-jumpen staat bekend als een zeer gevaarlijke sport. Vindt parachutespringen gewoonlijk plaats vanuit een vliegtuig op ongeveer 5.000 meter hoogte, base-jumpers doen het vanaf een gebouw van beduidend lagere hoogte. Ze gebruiken niet de hoofdparachute, zoals reguliere springers. Base-jumpers hebben genoeg aan het reserve-exemplaar. Ze springen dus met een enkele parachute, er is geen tijd voor een tweede parachute omdat de val erg kort is. Corrigeren is nauwelijks mogelijk. Als je parachute niet opengaat, dan heb je er gelegen. Hoe lager je springt, hoe minder tijd de parachute heeft om open te gaan. Iedereen maakt voor zichzelf uit waar die grens ligt.


Afbeelding: B.A.S.E. vanaf Menara KL 2003 Afbeelding: B.A.S.E. vanaf Menara KL 2003
B.A.S.E. vanaf Menara KL 2003 B.A.S.E. vanaf Menara KL 2003



Elk object dat hoog genoeg is voldoet aan de eisen van BASE jumpers, geen gebouw, GSM-mast, flatgebouw, kraan of uitsteeksel is veilig voor basejumpers. Hoge onvoltooide gebouwen zijn favoriet, zij hebben meerdere ingangen, minimale beveiliging en geen vensters. De antennes zijn gewoonlijk zeer hoog en afgelegen dus is er minder kans om gepakt te worden door de politie. De bruggen bieden en gemakkelijke toegang en zijn open aan de onderkant dus is er minder kans om er tegenaan te vallen. Afgronden en kliffen van het juiste formaat zijn gewoon adembenemend. Beroemde structuren en bekende oriëntatiepunten zijn onweerstaanbaar, de Eiffeltoren in Parijs, de scheve toren van Pisa, het Empire State Building en het Statue of Liberty (het vrijheidsbeeld) in New York, de Golden Gate brug in San Francisco en de Table Mountain Cable Car in Zuid-Afrika zijn maar enkele voorbeelden. Voor Maleisië genieten de Petronas Twin-towers en de communicatietorens Menara Kuala Lumpur en Menara Alor Star de voorkeur.



Afbeelding: B.A.S.E. vanaf Menara KL 2003 Afbeelding: B.A.S.E. vanaf Menara KL 2003
B.A.S.E. vanaf Menara KL 2004 B.A.S.E. vanaf Menara KL 2004



B.A.S.E. in Maleisië
Omhoog
De eerste B.A.S.E. jump in Maleisië vond plaats op 3 oktober 1999, de locatie hiervoor was Menara Kuala Lumpur. Het evenement was een van de hoogtepunten van de 3de verjaardag van Menara Kuala Lumpur. Er werd gesprongen vanaf het breedste punt van de toren (Level TH05-open Deck) op een hoogte van 300 meter. Voor de deelnemers was dit een uitzonderlijke gelegenheid, extreme sporten zoals skydiven of base zijn in de meeste landen verboden en in Maleisië is dit niet anders. Ter gelegenheid van het evenement was het echter mogelijk om de sport gedurende 6 uur volkomen legaal te beoefenen.

Op nieuwjaarsavond 2000-2001 vond de 'Malaysia SkyVenture Trans-Millennium World Record Xtreme Skydive' plaats, waarbij 15 BASE jumpers van de Petronas Twin-towers sprongen. Onder de 250.000 toeschouwers bevond zich ook de Eerste Minister van Maleisië, Y.A.B. Dato' Seri Dr. Mahathir bin Mohamad. De sprong werd opgenomen in het Malaysia Book Of Records en het Guinness Book Of Records voor het meeste aantal springers die samen vanaf het hoogste gebouw ter wereld sprongen, de Petronas Twin-towers.


Afbeelding: Y.A.B. Dato Seri Dr. Mahathir Bin Mohamad neemt het Guinness Record in ontvangst.
Eerste minister Y.A.B. Dato' Seri Dr. Mahathir Bin Mohamad (Rechts)
neemt het nieuwe Guinness Record in ontvangst.



Een tweede evenement vond amper enkele weken na het eerste plaats. Op 1 februari 2001 werd de allereerste internationale B.A.S.E. jump gehouden. Beoefenaars van de sport van over de hele wereld werden uitgenodigd om deel te nemen. Maar liefst 53 deelnemers mochten legaal van Menara Kuala Lumpur springen. Menara Kuala Lumpur is met een hoogte van 424 meter de vierde hoogste communicatie toren in de wereld. Er namen BASE jumpers en skydivers deel uit de Verenigde Staten, Australië, Maleisië, Zweden, Engeland, IJsland, Noorwegen, Nieuw Zeeland, en Zwitserland. Elke deelnemer sprong tijdens het zes uur durende evenement een tiental keer vanaf een hoogte van 300 meter. Het evenement ontving wereldwijde erkenning door de B.A.S.E. gemeenschappen.


Afbeelding: BASE jumps vanaf de Petronas Twin-towers Afbeelding: BASE jumps vanaf de Petronas Twin-towers
BASE jumps vanaf de Petronas Twin-towers



Het eerste BASE/SkyDive kampioenschap, het 'Malaysia-International Extreme Skydiving Championship' viel samen met Maleisië's onafhankelijkheidsdag op 31 augustus 2001. Meer dan 50-tal deelnemers uit 16 landen sprongen vanaf de Petronas Twin-towers in een poging om het eerste Malaysian International Championship of Extreme Skydivers 2001 te winnen.

In 2002 hield men zowel op Menara Kuala Lumpur als Menara Alor Star B.A.S.E. jumps onder het motto 'Two Towers, Two Jumps'. Het evenement is sindsdien een jaarlijks gebeuren waar veel deelnemers op af komen. Men heeft immers niet altijd de kans om legaal van enkele van de hoogste gebouwen en torens te springen.



Afbeelding: Menara Kuala Lumpur logo Afbeelding: Two Towers Two Jumps evenement 2004
Menara Kuala Lumpur
 
Two Towers Two Jumps
evenement 2004



- In deze categorie:

•  Formule 1 / Sepang
•  Golf

Externe sites:

•  Menara Kuala Lumpur (EN)
•  Skydive World (EN)


-