-

Perak

•  Perak
•  Ipoh
•  Kellie's Castle
•  Taiping
•  Maxwell Hill
•  Kuala Kangsar
•  Pulau Pankor
•  Pulau Pankor Laut


PerakOmhoog

Perak, bekent als 'land van genade', bestrijkt een gebied van 21.000 km². De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Maleise woord perak, dat 'zilver' betekent, vanwege het zilverhoudende tin dat in het Larut-gebied wordt gevonden. De ontdekking van tin trok de aandacht van de buitenwereld, het bracht voorspoed en daarmee ook veel beroering in het land. De Acehers kwamen hier in de 16de eeuw, gevolgd door de Hollanders, die hier in de 17de eeuw op Pulau Pangkor en bij de monding van de Perak forten bouwden. Vervolgens werd het bedreigd door de Buginezen in het zuiden en Thai in het noorden. In 1820 kwamen de Engelsen om de orde te herstellen, maar er waren interne problemen tussen de Maleise machthebbers en de Chinese immigranten, die ruzieden over de landrechten. Daarop brak er een hevige bendenoorlog uit tussen de twee strijdende partijen.


IpohOmhoog

Ipoh met zijn statige koloniale gebouwen is de regerings- en de provinciehoofdstad. De eerste spoorlijn op het schiereiland werd hier aangelegd door de Engelsen ten behoeve van de tinindustrie. Het station, met ernaast het Station Hotel, lijkt qua vormgeving veel op dat van Kuala Lumpur. Ten zuiden van Ipoh, op een afstand van 5 km, ligt de grottempel Sam Poh Tong in Gunung Rapat. Dit is de grootste grottempel van MaleisiŽ. Hij dateert uit het eind van de 19de eeuw. De grot werd ontdekt door een monnik die op weg was naar China. Hij maakte er een meditatieruimte van en bleef er ongeveer twintig jaar. Er wonen nog steeds boeddhistische monniken en nonnen; beelden van Boeddha staan overal tussen de druipstenen. Wie zich energiek genoeg voelt, kan een steile trap van 246 treden beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over Ipoh en omgeving. Buiten de tempel ligt een Japanse tuin met vijvers waarin karpers en schildpadden zwemmen, het symbool van een lang leven. Er is een vegetarisch restaurant. In de andere richting, 6 km ten noorden van Ipoh, ligt de Perak Tong-tempel in Gunung Tasek. De tempel werd gebouwd in 1926 en bevat meer dan 40 boeddhabeelden, waaronder een van 12,8 m hoog.


Afbeelding: De Nan Tian Tong tempel, een van de vele Chinese grot-tempels in Ipoh
De Nan Tian Tong tempel
Een van de vele Chinese grottempels in IpohKellie's CastleOmhoog

Een bizarre verschijning in Perak is Kellie's Castle, dat ongeveer 14 km ten zuiden van Ipoh ligt, op de weg naar Batu Gajah. Het kasteel werd gebouwd aan het eind van de 19de eeuw door een Schotse rubbermagnaat, William Kellie Smith, die helaas aan malaria overleed voordat het was voltooid. Sindsdien is het tot een ruÔne vervallen. Het bouwwerk staat er enigszins spookachtig bij, op een terrein dat ooit de rubberplantage was. Het is overwoekerd door bomen en struiken en doet nog het meest denken aan een sprookjeskasteel.


TaipingOmhoog

U rijdt vanuit Ipoh 55 km in noordwestelijke richting over de Changkat-Jering Highway en komt zo in Taiping. Net als in Ipoh staan hier ook veel koloniale gebouwen, vooral langs de Jalan Taming Sari. Het Perak Museum, dat werd gebouwd in 1887, is het oudste museum van MaleisiŽ. U vindt hier een fraaie verzameling inheemse voorwerpen en archeologische schatten. De opmerkelijke attractie van Taiping zijn de Lake Gardens, die in 1890 ontstonden op de plaats van een oude tinmijn. Het 64 ha grote tuinlandschap ligt op de waarschijnlijk natste plek van MaleisiŽ (jaarlijks valt er meer dan 5000 mm regen) en is overdekt met weelderig groeiend gras en een overvloed aan bomen en struiken. Er is een recreatiepark en een Japanse tuin. Vlak in de buurt ligt het dierenpark van Taiping, een golfbaan met 9 holes en de koloniale Taiping Rest House.


Maxwell HillOmhoog

Ongeveer 9 km van Taiping ligt het oudste bergplaatsje in MaleisiŽ, Bukit Larut, beter bekend onder de oude koloniale naam Maxwell Hill. Het ligt op een hoogte van 1034 m en is slecht bereikbaar met Land Rovers van de staat, die elke dag tussen 8.00 en 18.00 uur elk uur de tocht maken over de smalle kronkelweg, die werd aangelegd door Japanse krijgsgevangenen. Op de top kunt u op een heldere dag Penang en Pulau Pangkor zien liggen. Het is prettig om een keer een bergdorp te bezoeken zonder de commercie die men op andere plekken vaak tegenkomt: hier is alleen sprake van natuur op zijn best.


Kuala KangsarOmhoog

Halverwege Ipoh en Taiping ligt de koninklijke stad Perak; hier staat de officiŽle residentie van de sultan, de Istana Iskandariah. Voordat dit paleis werd gebouwd in 1926, woonde de koninklijke familie in het Istana Kenangan in de Jalan Istana, dat nu het Museum Diraja is. Het oude paleis werd gebouwd in traditionele Maleisische stijl, kennelijk zonder architectonsisch plan en zonder gebruik te maken van spijkers. Het tweede opvallende bouwwerk in Kuala Kangsar is de Ubudiah-moskee, een goed voorbeeld van islamitische architectuur met prachtige koepels. De moskee werd voltooid in 1917 nadat de bouw tweemaal was onderbroken: de eerste keer door de olifanten van de sultan die op de uit ItaliŽ geÔmporteerde dakpannen hadden getrapt, de tweede keer door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Ten zuiden van de moskee ligt het 'Eton van het Oosten': het exclusieve Malay College.


Pulau PangkorOmhoog

Het eiland Pangkor ligt voor de kust in het zuiden van Perak, ongeveer 90 km ten zuidwesten van Ipoh. U vindt er prachtige witte stranden en helder water. Dit is het belangrijkste vakantie-eiland in de Straat Malakka, en het kan er in de weekeinden en tijdens (school)vakanties zeer druk zijn. De belangrijkste stranden liggen aan de westkust, bijvoorbeeld Pantai Puteri Dewi (Strand van de lieftallige prinses), Teluk Belanga (Gouden zandstrand) en Pasir Bogak. Enkele meer afgelegen baaien vindt u bij Tortoise Bay, Teluk Nipah en Teluk Cempedak.

De oude ruÔne van het oude Hollandse fort in Teluk Gedung herinnert aan het koloniale verleden, toen Holland in de 17de eeuw trachtte de handel in tin te controleren. "In 1690 werd het verwoest door lokale MaleisiŽrs onder leiding van Panglima Kulub, een lokale krijgsheer, uit onvrede met de gebruikte mijnbouw methodes van de VOC", aldus het lokale infobord. Het fort werd herbouwd in 1743 en vanaf toen bewaakt door 60 soldaten. In 1748 werd het definitief verlaten. Wat vandaag rest is de gerestaureerde tinopslagkamer, het oorspronkelijke fort is veel groter geweest. Net zoals vele VOC gebouwen is dit fort is gebouwd met originele Zeeuwse bakstenen. De VOC schepen vertrokken leeg en als ballast namen ze Zeeuwse bakstenen mee in plaats van water.


Pulau Pangkor LautOmhoog

Dit eiland (120 ha) voor het zuidwestelijke puntje van Pulau Pangkor is privť-bezit en staat bekend onder de naam Pangkor Laut Resort. Het is te klein voor permanente bewoning en deed vroeger dienst als schuilplaats voor piraten. Het is nu een van de meest exclusieve vakantieoorden van MaleisiŽ. De drukte is geconcentreerd rond Royal Bay, maar de zee is daar nogal modderig en er zitten veel zeeŽgels tussen de rotsen. Aan de andere kant van het eiland ligt Emerald Bay, dat te bereiken is via een pad door het oerwoud of met de boot. In tegenstelling tot Royal Bay strekt zich hier een schitterend wit zandstrand uit langs de inham en het smaragdgroene water is ideaal om in te diepzeeduiken of te snorkelen. Emerald Bay is gekozen tot een van de 100 mooiste stranden ter wereld. Marina Bay, dat bereikbaar is via een pad vanaf Emerald Bay, is ook een prachtige baai, met schone stranden en een heldere, blauwe zee. Het eiland is niet toegankelijk voor dagjesmensen.


- In deze categorie:

•  Johor
•  Kedah
•  Kelantan
•  Kuala Lumpur
•  Labuan
•  Malacca
•  Negeri Sembilan
•  Pahang
•  Perlis
•  Pulau Pinang
•  Putrajaya
•  Sabah
•  Sarawak
•  Selangor
•  Terengganu


Externe site:

•  Ipoh online
-