-

Singapore: Orchard en omgeving

•  Orchard Road en omgeving
•  Winkelen in Orchard Road
•  Peranakan Place


Orchard Road en omgevingOmhoog

Vanaf Clemenceau Road Avenue ziet u links een grote hindoetempel. Sla echter eerst linksaf de River Valley Road in. Iets verderop slaat u weer linksaf, de Mohamad Sultan Road in. Aan de rechterkant van deze straat staat de hoger gelegen Hong San See, een tempel uit het begin van de 20ste eeuw. De bouwmaterialen voor de tempel werden ingevoerd vanuit China. Als voorbeeld werd een Chinees paleis gebruikt. Draken bewaken de ingang. De belangrijkste god in de tempel is Kok Seng Wong. In de hoofdruimte staan ook beelden van andere goden. In de linkerhal wordt Guan Yin vereerd, terwijl de rechter is bestemd voor de nagedachtenis aan een overleden abt. Let vooral op het prachtige dak en de decoratie van het interieur.

Vervolgens keert u terug naar Clemenceau Road waaraan de hindoetempel ligt. Officieel heet de tempel Sri Thandayuthapani, maar hij staat algemeen bekend als de Nattukottai Chettiar's Temple. Het gebouw stamt uit 1983/1984, toen een oudere tempel uit 1859 werd vervangen. Boven de ingang zien we een 23 meter hoge gopuram. De Chettiars zijn de geldleners uit India die een tempel ter ere van Shiva en zijn verwanten wilden hebben. Officieel is de tempel genoemd naar de tweede zoon van Shiva. Ook Ganesja, de andere zoon van Shiva, die de gedaante van een olifant heeft, is aanwezig. verder is er de weergave van de 'negen goden van de planeten'.
Langs de Tank Road gaat u verder tot waar deze overgaat in de Clemenceau Avenua. Bij de kruising van de Clemenceau Avenue met de Pinang Road staat het huidige hoofdkwartier van het Leger des Heils. Het gebouw diende vanaf 1885 als luxueus onderkomen voor een steenrijke Chinese handelaar. Dit huis, Tan Yeok Nee, geeft een goede indruk van de levenswijze van de tot rijkdom gekomen Chinezen.


Winkelen in Orchard RoadOmhoog

Voor de straathandel en Chinese winkeltjes moet men in en rond Chinatown zijn. Men kan echter ook inkopen doen bij een andere instelling die zeer karakteristiek is voor Singapore, het luxueuze winkelcentrum. In Orchard Road, de straat die de Clemenceau Avenue even na de Pinang Road kruist, kunt u uw hart ophalen. Hier is een concentratie van flatgebouwen die verschillende winkelcentra herbergt.
In de meeste winkels moet men de prijs meer als een beginbod beschouwen. Alleen bij de grotere warenhuizen zijn er vaste prijzen. Kijk goed uit of men met een marchanderende verkoper van doen heeft of iemand die vaste prijzen hanteert. Koop niet bij de eerste de beste winkel, maar open onderhandelingen bij verschillende winkels om erachter te komen wat een redelijke prijs is. Heeft u een hekel aan loven en bieden, dan is het raadzaam om alleen in de grote warenhuizen inkopen te doen. Stel u goed op de hoogte van wat een product thuis kost, want ondanks het feit dat Singapore een belastingvrij paradijs is, is het niet zo dat alles per definitie goedkoper is.


Afbeelding: Singapore - Orchard Road Afbeelding: Singapore - Orchard Road
De beroemde winkelstraat
van Singapore, Orchard Road
(Foto: Maleisie.be)
Orchard road
(Foto: Maleisie.be)
 Peranakan PlaceOmhoog

Behalve de grote winkelcentra en de enorme hotels biedt Orchard Road ook nog een echte bezienswaardigheid: Peranakan Place. Het gebouw staat op de hoek met Emerald Hill Road en houdt de herinnering aan de baba's en de nyonya's levendig. Peranakan betekent: hier geboren, inboorling. Het woord verwijst naar de afstammelingen van Chinezen die veel overnamen van de Maleise cultuur die hen omringde. Peranakan Place is een reconstructie van zes originele baba-winkels. Men kan er een goede indruk krijgen van de cultuur van deze bijzondere groep mensen in Singapore. In het Show House Museum wordt de bezoeker een blik gegund op het interieur van een huis zoals dat eruitzag aan het begin van deze eeuw.

Het loont de moeite om Emerald Hill even in te lopen, omdat hier een reeks koloniale gevels zijn die, in tegenstelling tot de rest van de stad, goed bewaard zijn gebleven. Oorspronkelijk lagen gemberplantages tegen de 'smaragden heuvel'. Rond 1900 werd het gebied verkocht aan twee Chinezen die er huurhuizen lieten bouwen.


Afbeelding: Malacca - St. Paul's-kerk Afbeelding: Malacca - St. Paul's-kerk
Afbeelding: Malacca - St. Paul's-kerk Afbeelding: Malacca - St. Paul's-kerk
Prachtige koloniale gevels in Emerald Hill
(Fotos: Maleisie.be)- In deze categorie:

•  Eerste indrukken
•  Geschiedenis
•  Economisch wonder
•  Het Engelse Singapore
•  Chinatown en omgeving
•  Karakteristieke wijken
•  Buiten het centrum
•  Eilanden in de buurt


Aanverwante pagina:

•  Singapore, stopover tips
•  3 Tips voor casinobezoek in Singapore
•  Wat te doen in Singapore
-