-

Singapore: Buiten het centrum

•  West Coast / Jurong
•  Tang Dynasty City
•  Sentosa
•  De botanische tuin
•  Bukit Timah Reserve
•  Dierentuin en OrchideeŽntuin
•  Twee grote tempelcomplexen
•  Het oosten van Singapore


West Coast / JurongOmhoog

Ten westen van Singapore ligt het industriŽle centrum Jurong Town. Hier zijn een paar bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. De West Coast Highway vormt de snelste verbinding tussen Singapore-centrum en Jurong. Onderweg passeert men de kabelbaan die vanaf Mount Faber via het World Trade Centre naar het eiland Sentosa gaat.

Rechts van de West Coast Highway ligt een groot complex, de Aw Par Villa, een soort pretpark dat gesticht is door een van de twee Chinese broers die rijk zijn geworden met tijgerbalsem. De tijgerbalsem was uitgevonden door hun vader, die ook een grote collectie kunstvoorwerpen had verzameld. Tegenwoordig is onder andere zijn jadeverzameling in het National Museum te bezichtigen. In de stad bezat hij een grote villa. Op deze plaats, aan de Pasir Panjong Road, hebben beide broers een beeldentuin ingericht. Kort geleden is het hele park aanzienlijk vergroot en uitgebouwd tot een echt pretpark, waarin de Chinese mythologie centraal staat. Achtbanen, waterpartijen en Chinees moralisme zijn hier aan elkaar verbonden.

De West Coast Highway komt uit op de Penjuru Road. Daar slaat men rechtsaf en vervolgens weer rechtsaf de Upper Rajah Road in. Het stadhuis van Jurong ligt aan de kruising van beide wegen. Het volgende grote gebouw aan de linkerkant van de weg is het Singapore Science Centre. Dat is een vooral op de natuurwetenschappen gericht museum.
Naast het Science Centre staat het Omni-theatre and Planetarium waar 284 toeschouwers tegelijk kunnen genieten van driedimensionale filmvoorstellingen.

De Jurong Townhall Road komt uit op de Boon Lay Way. Sla hier linksaf en rijdt langs de rechteroever van het Jurongmeer. Aan het einde van het meer slaat u linksaf de Yuan ching Road in om een bezoek te brengen aan een tweetal bijzondere tuinen, een Chinese tuin en een Japanse tuin, die op een eiland in het meer zijn aangelegd. Het is boeiend om de tuinen te vergelijken en de verschillen vast te stellen tussen de Chinese en de Japanse opvattingen over tuinarchitectuur. Het is een verademing om in de serene rust van de Japanse tuin een wandeling te maken. Harmonie is het grondbeginsel in de Japanse tuin, waarin afzonderlijke elementen niet moeten opvallen. Alleen al de felle kleuren in de Chinese tuin laten zien dat we te maken hebben met een heel ander idee. Ook het aantal gebouwen is er veel groter dan in de Japanse tuin. Aan de vormgeving van tuinen ligt in beide landen een theorie ten grondslag; veel onderdelen hebben een symbolische betekenis. Maar ook zonder deze achtergrondkennis is een bezoek aan de tuinen een buitengewone ervaring.

Na het bezoek aan de tuinen kan men zwemmen in het CN West Leisure Park. De toegang tot het zwembad, dat over allerlei voorzieningen beschikt om de bezoekers een ontspannen dag te bezorgen, is aan de Japanese Garden Road 9.

Teruggekeerd bij Boon Lay Way slaat men linksaf en rijdt men de straat uit tot aan een T-kruising. Hier ligt Ming Village, een plaats waar men aardewerk kan kopen.

Over de Jalan Boon Lay (bij de T-kruising linksaf) rijdt men naar de volgende attractie in Jurong: een krokodillen- en een vogelpark.
Het Jurong Crocodile Paradise is een combinatie van een dierentuin met krokodillen en een soort pretpark. De bezoeker kan de dieren voeren en het personeel doet 'gevaarlijke' dingen met de beesten.
Men kan dit bezoek koppelen aan een bezichtiging van het Jurong Bird Park. Hier vliegen een groot aantal vogels rond - zowel in kooien als vrij - die in het wild in Zuidoost-AziŽ voorkomen. Ook dit park heeft veel pretpark elementen. Dagelijks zijn er onder meer demonstraties met roofvogels te zien.


Tang Dynasty CityOmhoog

Van het Jurong Bird Park kunt u terugrijden over de Jalan Ahmad Ibrahim naar het centrum van Singapore. Links van de weg ligt de allernieuwste sensatie op het gebied van de themaparken: Tang Dynasty City. Uit in China vervaardigde stenen is een deel van de Chinese muur nagebouwd. Ook de talrijke winkels zijn gebouwd met deze stenen.
In het park wordt men geconfronteerd met de cultuur van de Tang-dynastie, die China regeerde van 618 tot 907. Er is een pagode, een tempel voor de godin Guan Yin, en een replica van het beroemde graf van Shih Huang Ti in Xian met zijn 1500 krijgers in aardewerk. Acteurs voeren scŤnes uit de Tang-periode op.


SentosaOmhoog

Sentosa prijst zichzelf, heel bescheiden, aan als 'Singapore's Top Attraction'. Het eiland voor de kust van Singapore was in de Tweede Wereldoorlog een bastion van de Engelsen. Later is het omgetoverd in een recreatiegebied waar bezoekers verschillende soorten van vermaak wordt geboden.
Men kan het eiland met een veerboot of met de kabelbaan bereiken. Heel aardig is de kabelbaantocht vanaf Mount Faber, een heuvel bij de kust tegenover Sentosa. Men komt er door vanuit het centrum de West Coast Highway te nemen en dan naar Mount Faber af te slaan. vanaf deze heuvel heeft men een mooi uitzicht over een groot gedeelte van de stad. Het eerste deel van het traject van de kabelbaan gaat over de begroeide helling van Mount Faber waarop een aantal grote huizen staan. Het uitzicht vanuit de gondel is prachtig. Sensationeler is echter het stuk over het water, na een tussenstop bij Jardine Steps Station, waar men ook aan de tocht kan beginnen. Boven het water hangend heeft men een schitterend overzicht van de haven en het centrum van de stad. Aan de andere kant ziet men Sentosa liggen.

Sentosa is verdeeld in vier districten. de kabelbaan komt aan bij History World. Hier kan men een bezoek brengen aan een wassenbeeldenmuseum dat gewijd is aan de grondleggers van singapore en de overgave van de Japanners aan de Engelsen. Verder kan men op dit punt van het eiland het fort Siloso, dat deel uitmaakte van de Engelse versterking van Singapore, bezichtigen. Ten slotte is er ook een scheepvaartmuseum waarin ook aandacht wordt geschonken aan de ontwikkeling van de haven van de stad.
Vlak bij het station van de kabelbaan ligt Nature World. Het heeft een vlinderpark, een plantenkwekerij, een schelpenmuseum en een museum van zeldzame stenen. verder zijn er Fun world en Sun World, een pretpark en een stuk waar men kan zonnen en zwemmen.
Op het eiland gaat een monorail rond die op zes stations stopt. Ook is er een bus die mensen gratis vervoert. wie de tijd heeft, kan zich goed een dag op dit eiland vermaken en wandelingen maken.


De botanische tuinOmhoog

Vertrekkend vanuit het winkelcentrum van Orchard Road kan men via Orchard Boulevard naar Napier Road rijden en daar een bezoek brengen aan de Botanische Tuin van Singapore. Deze tuin heeft geschiedenis geschreven omdat hier de eerste, uit BraziliŽ afkomstige, loten van rubberbomen zijn geplant. Vooral Henry Ridley, die Mad (gekke) Riddley werd genoemd, heeft zijn uiterste best gedaan om de planters te overtuigen van de economische mogelijkheden van deze nieuwe boomsoort.
De tuin bestaat uit een combinatie van junglebegroeiing en zorgvuldig aangelegde gedeelten. Er is een orchideeŽnkwekerij waar men een goed overzicht kan krijgen van de enorme verscheidenheid van deze soort.


Bukit Timah ReserveOmhoog

Langs de Upper Bukit Timah Road, die vanuit Singapore over het eiland omhoog loopt, ligt aan de rechterkant Bukit Timah Reserve. In dit gedeelte van het eiland is nog te zien welke begroeiing Raffles aantrof toen hij voet aan land zette. Men heeft besloten in ieder geval een klein reservaat met de oorspronkelijke jungle te laten voortbestaan. Bukit Timah is de naam van de 177 meter hoge heuvel in het park. De top is het hoogste punt van Singapore.


Dierentuin en OrchideeŽntuinOmhoog

De Upper Bukit Timah road gaat in noordelijke richting over in de Woodlands Road. Rechts is een zijweg, de Mandai Lake Road. Aan deze straat liggen de Mandai-orchideeŽntuin en de dierentuin van Singapore. Men heeft in de dierentuin geprobeerd zo veel mogelijk de natuurlijke omgeving van de dieren na te bootsen en zo min mogelijk beesten in kooien te houden. De Zoo van Singapore is de trotse bezitter van een flink aantal in de natuur bedreigde diersoorten. Verder is er de grootste groep orang-oetans in gevangenschap te bewonderen. De bisam-hertjes (in het Engels mousedeer), de kleinste hoefdieren ter wereld, zijn ook een bezienswaardigheid.


Twee grote tempelcomplexenOmhoog

Aan het einde van Serangoon Road kan men linksaf naar Jalan Toa Payoh. Aan de rechterkant van deze snelweg ligt het grote tempelcomplex Siong Lim. Men komt bij de ingang door even verderop rechtsaf te slaan en door de woonwijk terug te rijden.
Sion Lim is de op een na grootste tempel van Singapore en bijzonder populair bij gelovigen. De tempel is gebouwd door een vrome Chinese familie van twaalf mensen die in 1892 het moederland had verlaten om boeddhistische heiligdommen te bezoeken. In 1898 arriveerden ze in Singapore, waar ze in contact kwamen met de welgestelde Low Kim Pong. Ze vertelden hem op zoek te zijn naar een plaats waar ze Boeddha konden vereren. Hij schonk hun het stuk grond waar nu de tempel staat. In het recente verleden heeft de tempel een groot deel van het grondgebied afgestaan aan de overheid voor sociale woningbouw.

Men komt het complex op door een grote poort aan de zijkant van de hoofdtempels. Hier staat een aparte tempel die door zeer veel mensen wordt bezocht. Voor het gebouw staat een grote oven waarin de mensen hun briefjes met goede wensen voor de voorouders verbranden. In de tempel is het voortdurend blauw van de rook: er wordt telkens weer wierook verbrand en offers gebracht. Het altaar links ligt altijd vol met offergaven zoals fruit en vlees. Vervolgens betreedt u het hart van het complex. Er zijn verschillende tempelruimten, die ten opzichte van de hoofdingang achter elkaar liggen. In het eerste gebouw bewaken de vier Koningen van de Windstreken de Boeddha Maitreya. De zwart gemaakte gezichten verwijzen naar hun macht. Zij zijn in staat om alle kwaad te bezweren. Achter deze ruimte staat het beeld van Wei Tuo, de god die de belagers van het boeddhisme bestrijdt.
Via een binnenhof komt u dan bij de hoofdruimte van het complex. Ervoor staan de drum en de klokkentoren. Elke dag wordt de klok geluid en worden er tweemaal daags 108 slagen, die staan voor de 108 zonden, op de drum gegeven. Het hoofdaltaar is gewijd aan Gautama Boeddha. Naast hem aan de linkerkant staat de Boeddha die de zieken geneest en rechts is Amitabha, de Heer van de Hoogste Zegen van de Westelijke Hemel, te zien. Tussen de drie ziet u nog beelden van de leerlingen Kasyapa en Ananda. Achter glas staan de 18 Luohans, de persoonlijke leerlingen van Boeddha. Verder zijn er drie enorme bronzen wierookbranders.
De derde hal bestaat uit verscheidene verdiepingen. vanaf de eerste verdieping heeft men een goed uitzicht op de prachtig versierde daken van het complex. Aan de achterzijde is een heiligdom voor Yu Huang, Guan Yin en Guan Di.

Een nog groter en veel moderner tempelcomplex, waarvoor kosten noch moeite zijn gespaard, is het Kong Meng san Phor Kark See. Het is te bereiken door op de Upper Thomson Road rechtsaf de Sing Ming Street in te slaan. Het complex ligt aan het Birhanpark. Men komt uit bij een tempel die achter de Kong Meng San Phor ligt. Een bord wijst een straat in de geheel in beslag wordt genomen door begrafenisondernemers. Beide tempels zijn namelijk ook in het bezit van crematoria en plaatsen waar de as van de overledenen wordt bewaard.
Phor Kark See is een ruim opgezet complex van gebouwen die onderling zijn verbonden door lange, overdekte wandelpaden. Het geheel maakt een kleurrijke indruk. Bij de tempel is een schildpaddenvijver, zoals men die vaak bij boeddhistische tempels ziet. De hoofdingang van de tempel, die u vanuit het straatje met begrafenisondernemers van de achterkant heeft benaderd, is aan de Bright Hill drive.


Het oosten van SingaporeOmhoog

Voor een heel andere bezienswaardigheid rijdt men naar Upper Serangoon Road 790. Daar kan men een kijkje nemen bij de Crocodile Farm, een commerciŽle onderneming die in het fokken van reptielen is gespecialiseerd. De huid van de beesten wordt verwerkt tot leren tassen en andere producten. Men laat de bezoekers het voeren van de beesten, die in grote bakken huizen, zien. Een bezoek aan de productieafdeling stelt mensen in de gelegenheid te zien hoe het leer verwerkt wordt. Ten slotte belandt men in de winkel waar de vervaardigde artikelen te koop worden aangeboden.
Krokodillen zijn ook te zien aan de East Coast Parkway nummer 730 in het Singapore Crocodilarium, waar men net zoals in het soortgelijke park in Jurong, meer het vermaak van de toerist dient. Hier staat onder andere het worstelen met krokodillen op het programma.

Wie dit krokodillenparadijs bezoekt, kan er een rustig dagje van maken door even verderop een bezoek te brengen aan Big Splash, een groot golfbad met een indrukwekkende glijbaan, of aan het strand van de East Coast Lagoon. De East Coast Parkway komt uit bij het moderne vliegveld Changi Airport.


- In deze categorie:

•  Eerste indrukken
•  Geschiedenis
•  Economisch wonder
•  Het Engelse Singapore
•  Chinatown en omgeving
•  Orchard Road en omgeving
•  Karakteristieke wijken
•  Eilanden in de buurt


Aanverwante pagina:

•  Singapore, stopover tips
•  3 Tips voor casinobezoek in Singapore
•  Wat te doen in Singapore
-