-

Singapore: Eerste indrukken

Eerste indrukken 

Singapore is een wereldstad op een betrekkelijk klein eiland ten zuiden van Johor. Dat de stad zo'n explosieve groei kon doormaken, is een van de wonderen van het moderne AziŽ. Aanvankelijk was het een ongezond oord waar weinig mensen woonden. Sir Stamford Raffles, die op zoek was naar een strategisch gelegen haven tussen India en China, liet er zijn oog op vallen en stichtte er een Engelse kolonie. Dank zij de prominente positie van de stad in het Engelse wereldrijk ontwikkelde Singapore zich tot een van de grootste havens van AziŽ. Toen de Britten echter na de oorlog aanstalten maakten om te vertrekken, waren er maar weinigen die dachten dat Singapore zich zou kunnen handhaven. Alleen in de dienstverlenende sector zou het van betekenis kunnen zijn. Singapore zocht daarom in 1963 aansluiting bij de nieuwe staat MaleisiŽ. Deze vereniging was maar van korte duur. Sinds 1965 staat de stad op zichzelf en heeft zich, tegen de verwachting van vele deskundigen, ontwikkeld tot een van de grote handels- en industriecentra van AziŽ.

Het stadcentrum van Singapore ligt aan de zuidkant van het eiland. Wie de dam (Causeway) tussen Johor Bahru en het eiland is gepasseerd, moet nog een twintigtal kilometers verder rijden naar het centrum van de stad.


Afbeelding: Woodlands Checkpoint vanaf de causeway (dam) Afbeelding: Het futuristische Woodlands Checkpoint
Woodlands Checkpoint
vanaf de Causeway
(Foto: Maleisie.be)
Het futuristische
Woodlands Checkpoint
(Foto: Maleisie.be)Singapore is wat betreft bevolkingssamenstelling een Chinese stad. Deze bevolkingsgroep maakt ongeveer drie kwart van het totale bewonertal uit. Van het overige deel vormen de Maleiers de grootste groep met 15% en immigranten uit India en Pakistan met 7% de op een na grootste. Er bestaan geen etnische problemen in de stad. De overheid heeft de verschillende bevolkingsgroepen verboden hun etnische identiteit een rol te laten spelen in het maatschappelijk leven. Toch blijkt uit alles dat de Chinezen hier de dienst uitmaken: op straat is de meerderheid Chinees, de opschriften zijn Chinees (naast Engels) en de lokale keuken is voornamelijk Chinees.

De stad telt talloze wolkenkrabbers, waarin kantoren en winkelcentra zijn gevestigd. Singapore is een Mekka voor mensen die van winkelen houden. Er is van alles te koop en voor vele goederen geldt dat het prijspeil beneden het West-Europese niveau ligt. De toerist is echter niet alleen aangewezen op de hypermoderne winkelcentra, ook kan hij zijn geld kwijt in de winkeltjes van het 19de eeuwse Singapore: Chinatown, Little India en Little Arab.

Maar Singapore heeft nog meer attracties. De stad telt een groot aantal monumentale koloniale gebouwen die in zeer goede staat verkeren. Daarnaast zijn er indrukwekkende Chinese en Indiase tempelcomplexen. Ten westen van de stad is een goot park met allerlei toeristische attracties. Op een eiland voor de zuidkust, Sentosa, is een pretpark ingericht dat ook op de stadsbewoners een grote aantrekkingskracht uitoefent.

Zeer indrukwekkend is het immense aantal flatgebouwen waarin de meerderheid van de stadsbewoners gehuisvest is. In de ogen van de Singaporeanen is dit een van de grootste verworvenheden: ieder gezin een eigen, goed geoutilleerde flat.

De stad is heel schoon. Dat is voornamelijk te danken aan het keiharde optreden van de overheid tegen mensen die het verbod om vuilnis op straat te gooien aan hun laars lappen. De overheid stond zeer lang onder leiding van Lee Kuan Yew, die weinig op had met een democratie waarin een krachtige oppositie bestaat. Lee heerste met ijzeren vuist over de stad en beriep zich daarbij op de grote reeks successen die onder zijn leiding tot was gekomen. Amnesty International kon lang niet altijd waardering opbrengen voor de manier waarop Lee zijn land bestuurde.

- In deze categorie:

•  Geschiedenis
•  Economisch wonder
•  Het Engelse Singapore
•  Chinatown en omgeving
•  Orchard Road en omgeving
•  Karakteristieke wijken
•  Buiten het centrum
•  Eilanden in de buurt


Aanverwante pagina:

•  Singapore, stopover tips
•  3 Tips voor casinobezoek in Singapore
•  Wat te doen in Singapore
-