-

Fotografietips voor MaleisiŽ

Een vakantie naar MaleisiŽ is natuurlijk niet compleet zonder een serie prachtige foto's van je trip. Maar hoe maak je nu de perfecte foto's en op welke manieren kun je jouw foto's verwerken in een mooi aandenken aan de geweldige tijd die hebt gehad in het land van de Tijger. Je kunt natuurlijk je foto's afdrukken en in een fotoboek plakken, maar er zijn nog tal van andere leuke alternatieven. Hier volgen een aantal praktische tips om het meeste uit je vakantiefoto's te halen.


•  Een goede voorbereiding is het halve werk
•  Fototips voor op vakantie
•  Verwerk je beelden in een blijvend aandenken


Een goede voorbereiding is het halve werk
Omhoog
Het klinkt misschien erg logisch, maar voordat je op vakantie gaat is het zaak om je fotocamera voldoende te leren. Oefen in je eigen omgeving met landschapsfoto's en portretten en probeer verschillende instellingen uit om tot de gewenste resultaten te komen. Zorg dat je een extra accu aanschaft en een goed statief is, met name als je flink gaan inzoomen of fotografeert met een hoge ISO waarde, zeker een goede investering. Zorg ervoor dat je ook tijdens je vakantie een back-up kunt maken van je beelden door ze bijvoorbeeld online op te slaan in je Dropbox account of via je laptop op een CD te branden.


Fototips voor op vakantie
Omhoog
Wil je die prachtige zonsondergang fotograferen, stel je camera dan in op de "sunset" setting of fotografeer bij daglicht om de kleuren zo natuurlijk mogelijk te houden. Om niet teveel dezelfde composities te krijgen, kun je proberen om in verschillende hoeken te fotograferen. Sommige beelden lenen zich hier uitstekend voor en met wat oefening zul je deze situaties snel gaan herkennen. Probeer ook niet altijd om het onderwerp op de foto precies in het midden te krijgen. Laat je wat ruimte open naast die prachtige kerk of dat mooie standbeeld waardoor het ook echt een plek in het landschap krijgt. Maak daarbij dankbaar gebruik van handige functies op je camera zoals de auto focus functie waarmee je beeld in een fractie van een seconde scherp stelt. Wees echter voorzichtig met het gebruik van de flitser want doorgaans worden je foto's hier niet beter van.

Ben je van plan om je foto's in een fotoboek te verwerken dan is het natuurlijk leuk om ook je eigen achtergronden op de pagina's te kunnen gebruiken. En wat leent zich hier beter voor dan zelfgemaakte achtergrondfoto's? Denk aan een oude muur of tegels op de grond die een rustig patroon vormen en hierdoor de ideale achtergrond vormen voor andere foto's. Eenmaal thuis aangekomen kun je de foto's nog even nabewerken met een programma als Adobe Photoshop bijvoorbeeld. Als je dit op de juiste manier doet, dan zullen de meeste foto's erop vooruit gaan en pas echt gaan leven als je wat extra kleurverzadiging toevoegt en met de contrastwaarden speelt.


Verwerk je beelden in een blijvend aandenken
Omhoog
De meest voor de hand liggende manier om je foto's een plek te geven, is in een fotoboek. Je kunt de foto's analoog laten afdrukken en zelf in een boek plakken of online een digitaal fotoboek ontwerpen. Heb je een aantal echte pareltjes op hoge resolutie geschoten dan kan het ook een leuk idee zijn om er een poster of een serie postkaarten van te laten drukken bij Drukzo bijvoorbeeld. Een vierde mogelijk is om je foto's online een plekje te geven op je eigen website of reisblog zodat je jouw avonturen ook met andere kunt delen.

-