-

Pulau Tiga

•  Pulau Tiga
•  National Park en Resort
•  Klimaat


Pulau TigaOmhoog

Pulau Tiga maakt deel uit van het Pulau Tiga Park dat zich ongeveer 60 km ten zuidwesten van Kota Kinabalu bevindt, 10 km vanaf de kust van Borneo ten noordoosten van Brunei (5į44' Noord en 115į oost). Vanuit Kota Kinabalu is het ongeveer 90 minuten rijden met de auto gevolgd door 30 minuten met een speedboot. Tiga betekend drie, wat refereert naar het aantal eilanden in het park. Het park omvat de eilanden; Pulau Tiga, Pulau Kalampunan Besar en Pulau Kalampunan Damit.

Pulau Tiga is de grootste van de drie eilanden en heeft drie moddervulkanen die mee aan de basis liggen voor de groei van het eiland dat pas sinds 21 september 1897 bestaat. Een zware aardbeving op het Filippijnse eiland Mindanao was de oorzaak van het ontstaan van nieuwe vulkanen net buiten de kust van Borneo. Het nieuwe eiland was na de eerste uitbarstingen amper 20 meter breed. Over de volgende 40 jaar zou het eiland uitgroeien tot zijn huidige vorm, een eiland van 4.5 km lang en 1.5 km breed met een totale oppervlakte van 20.7 km2. Het hoogste punt ligt op ongeveer 100 meter. De laatste uitbarstingen dateren van 1941, maar de warme modder blijft tot op vandaag stromen.

Pulau Kalampunian, ook wel gekend als slangeneiland, is door erosie gereduceerd tot als het ware een zandhoop die grotendeels bestaat uit losse koraalfragmenten. Pulau Kalampunian Damit bestaat uit zandsteen, limestone en shale met een dikke laag vegetatie waar men honderden giftige zeeslangen kan vinden die er zich verschuilen.

Alle drie de eilanden hebben lagunes en in tegenstelling tot andere eilanden in Borneo is aan de vegetatie op deze eilanden praktisch niet geraakt. Witte zandstranden en koraal riffen, ideaal om te zwemmen en te snorkelen, omringen elk van de drie eilanden.


Afbeelding: Zicht over Pulau Tiga Afbeelding: Zicht over Pulau Tiga
Zicht over Pulau Tiga Zicht over Pulau TigaNational Park en ResortOmhoog

Het Pulau Tiga National Park werd in 1985 opgezet door Malaysia om het eiland Pulau Tiga, de omringende koraalriffen en de twee nabij gelegen eilanden Pulau Kalampunian Besar en Pulau Kalampunian Damit (Snakes' Island / Slangeneiland) te beschermen. Zeventien park verantwoordelijken wonen gedurende het hele jaar op het eiland waar er ook voorzieningen zijn om tot 20 bezoekers te ontvangen. Naast dit hoofdkwartier van de parkwachters is er ook nog een vuurtoren en een 11 km aan paden, waaronder een die langs een moddervulkaan passeert, om het eiland te bezoeken.

In 1998 tekende het Sipadan Dive Center een overeenkomst met het park om er een resort van 8 hectare, met 42 houten huizen te ontwikkelen. Amper 170 buitenlandse toeristen bezochten het eiland in 1999. Omdat het eiland ondertussen in verscheidene tv programma's zoals Survivor en Expeditie Robinson werd aangedaan mag men verwachten dat het bezoekersaantal zal stijgen. Men kan er dan ook vele attributen van de shows terugvinden en ook passende souvenirs verwachten.


KlimaatOmhoog

Pulau Tiga ligt nabij de evenaar en is gelegen ten zuidoosten van de tyfoongordel. Moessons zijn het hele jaar aanwezig, van april tot oktober door de zuidwest moesson en van oktober tot februari door de noordoost moesson. Er valt ongeveer 250 cm regen per jaar. De temperaturen schommelen tussen 22įC en 33įC.


- In deze categorie:

•  Expeditie Robinson 2004
•  Expeditie Robinson 2005
•  Survivor Pulau Tiga


Externe sites:

•  Expeditie Robinson op Net5 (Voor de Nederlandse kijkers)
•  Expeditie Robinson op VT4 (Voor de Belgische kijkers)
•  Expeditie Robinson fansite
•  Survivor op CBS - De Amerikaanse versie (Engels)
-