-

Expeditie Robinson 2005

•  Expeditie Robinson 2004 - Inleiding
•  Expeditie Robinson 2004 - Concept


Expeditie Robinson 2005 - InleidingOmhoog

'Expeditie Robinson', de reality-reeks rond survival op een onbewoond eiland, zal op voor België op KanaalTwee te zien zijn en voor Nederland op Talpa. De strijd om een beperkte voedselvoorraad, de intermenselijke relaties, de beproevingen van het samenleven in een desolaat gebied en de emoties van een ongewoon eilandavontuur: 'Expeditie Robinson' bundelt al deze elementen in één meeslepend programma.

Speelt de levenservaring in het voordeel van de ‘oudere generatie’? Of putten de jongeren kracht én winst uit hun impulsiviteit en jeugdig enthousiasme? Wie overleeft het best op een onbewoond eiland : jong of oud? Nooit tevoren namen zo’n jonge kandidaten deel aan de Expeditie. Hoe zullen zij het gevecht met de natuur en zichzelf ervaren? Gaandeweg zal bovendien blijken dat deze ‘Expeditie Robinson’ nog veel meer is dan alleen een ‘generatiestrijd’. De fysieke proeven zijn zwaarder dan ooit. Het samenleven binnen elk kamp en de cruciale eilandraden worden emotioneel een enorme uitdaging. Deze Expeditie wordt een meeslepende ervaring boordevol verrassende wendingen en onverwachte gebeurtenissen.


De fans van dit format zullen hun hartje alvast kunnen ophalen aan een bijzonder pakkend avontuur. Het programmaconcept heeft in het verleden reeds zijn succes bewezen. En dat het nog steeds een innovatief programma is, bewijst de editie 2005 eens te meer. 'Expeditie Robinson 2005' belooft alvast keihard te worden. Net als de vorige jaren wordt het een Vlaams-Nederlandse co-productie. Langs Nederlandse kant neemt Ernst-Paul Hasselbach opnieuw de presentatie voor zijn rekening. Zijn Vlaamse collega voor KanaalTwee wordt de Antwerpse Lotte Verlackt.


Video Expeditie Robinson, Teaser Talpa (1.97MB)
Video Expeditie Robinson, Teaser KanaalTwee (13.9MB)
Video Expeditie Robinson, proef 2 - Een vlot bouwen (2.11MB)


Afbeelding: Het Expeditie Robinson logo Afbeelding: Het Expeditie Robinson logo
Het Expeditie Robinson logo
 
Het Expeditie Robinson logo
[download wallpaper 1024x768]



Expeditie Robinson kost dit jaar circa 3 miljoen euro. Voor 2005 hadden zich zo'n 4500 kandidaten aangemeld. Daarvan zijn 1500 dossiers gemaakt, waarna er met 360 mensen is gesproken. Slechts 16 kandidaten, 8 uit België en 8 uit Nederland, doen er mee. Je hebt dus een kans van ongeveer 1 op 22 om door de selectie te komen en aan het programma deel te nemen.

Na de mannen tegen de vrouwen en de Belgen tegen de Nederlanders zijn de kampen voor de vijfde serie dit maal ingedeeld op leeftijd. In het ene kamp zijn deelnemers te vinden tussen de 18 en 30 jaar oud, en in het andere kamp de 30-plussers.

Het wordt een strijd om een beperkte voedselvoorraad en menselijke relaties. Kandidaten krijgen een afgepaste hoeveelheid bronwater mee om uitdroging te voorkomen, gemiddeld zo'n 4 liter per persoon per dag. Eten moeten ze echter zelf zoeken. De beproevingen van het samenleven op een eenzaam eiland en de emoties, die daar bij horen zullen weer hoog oplaaien.

De eilandraad vindt plaats in een nieuw decor; een inca-achtige tempel. Deze is geheel van hout gemaakt, maar ziet er uit als steen.

Zoals ieder jaar worden de uitzendingen voor Expeditie Robinson opgenomen op één van de vele onbewoonde eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. Ze liggen vòòr de Oostkust van Maleisië (deelstaat Johor) bij de havenstad Mersing. Het basiseiland, waar vaak de eilandenraad wordt gehouden, is Pulau Besar.


Afbeelding: Presentatie duo Ernst-Paul Hasselbach (Talpa) en Lotte Verlackt (KanaalTwee)
Presentatie duo Ernst-Paul Hasselbach (Talpa) en Lotte Verlackt (KanaalTwee)



Expeditie Robinson 2005Omhoog

8 Vlamingen en 8 Nederlanders beginnen aan hun Expeditie op het vasteland. Na een korte tocht door de jungle van Mersing, aan de Oostkust, kwamen de kandidaten aan op een veld met zestien kruisen. De verbazing, ontzetting en angst was letterlijk van de gezichten af te lezen toen ze zich realiseerden dat de eerste proef zou bestaat uit een ouderwetse kruisiging. Deze proef wordt niet alleen een eerste manier om de fysieke en mentale capaciteiten van elke deelnemer te testen, maar is bovendien bepalend voor het verdere verloop van de Expeditie. De Robinsons worden in twee groepen verdeeld : een groep ouderen – allen ouder dan 40 jaar - en een groep jongeren waarvan iedereen jonger is dan 30 jaar.

Deze twee teams nemen het tegen elkaar op. Het team van de Robinson die het langst vastgebonden aan een kruis kan blijven hangen, wint en mag zijn eiland ‘in stijl’ betrekken: per boot en met een fles rum om de overwinning te vieren. De winnende Robinson krijgt bovendien een neutraliserende stem die hij of zij voor zichzelf of voor een andere Robinson mag inzetten op een Eilandraad naar keuze.

Het verliezende team moet voor zonsondergang meteen één teamlid kiezen dat naar huis moet vertrekken. Zolang die beslissing niet gevallen is, mag dit team zijn eiland niet betrekken. En nadien zal blijken dat de manier waarop zij hun eiland moeten bereiken allerminst luxueus is maar wel uitputtend : zwemmend!

Expeditie speelt zich af op een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee, ten oosten van Maleisië. De jongeren zullen het moeten doen met een klein kiezelstrand getiteld 'Losers Beach' op het eiland Rapang. Dat wordt Kamp Zuid. De ouderen verblijven op een mooi groot strand getiteld 'Winners Beach' het eiland Tenga North. Dat wordt Kamp Noord. Nadat beide teams hun eiland wat verkend hebben en hun kamp hebben opgebouwd, volgt een nieuwe eliminatieproef. Het team dat deze proef verliest, wacht een Eilandraad. De teamleden moeten dan onderling beslissen wie van hen het eiland moet verlaten.

Wat de leden van kamp Noord en kamp Zuid niet wisten was dat er nóg twee expeditieleden waren. Niemand wist van hun bestaan af, maar vierentwintig uur vóór alle andere kandidaten hadden zij in het diepste geheim al een eiland ingenomen. Het duo werdt 's morgens in het donker opgehaald en per boot naar het eiland Harimau gebracht, één van de meest onherbergzame plekken in de Zuid-Chinese Zee. Hun eiland bleek niets meer te zijn dan een kale rots, dus voor hen geen witte stranden en palmbomen.


Afbeelding: Logo KanaalTwee Afbeelding: Logo Talpa
KanaalTwee (Belgie) Talpa (Nederland)



- In deze categorie:

•  Expeditie Robinson 2004
•  Survivor Pulau Tiga


Externe sites:

•  Expeditie Robinson op Talpa (Voor de Nederlandse kijkers)
•  Expeditie Robinson op KanaalTwee
•  Expeditie Robinson fansite
-