-

Anna and the King

•  Anna and the King
•  Het verhaal


Anna and the KingOmhoog

De eerste versie, Anna and the King of Siam, dateert uit 1946 (twee jaar nadat de roman van Margaret Landon het verhaal populair maakte) met Rex Harrison en Irene Dune. In 1956 volgde de populaire versie The King and I, een Oosters-exotische variant op The Sound of Music met Yul Brynner en Deborah Kerr, een filmversie van de broadwaymusical van Rogers en Hammerstein die ook verantwoordelijk zijn voor de musical South Pacific die eveneens verfilmd is in MaleisiŽ (zie elders op deze site). In 1999 verscheen The King and I, een zwakke tekenfilmversie. Anna and The King is de meest recente versie het klassieke, romantische verhaal gebaseerd op het dagboek van Anna Leonowens. Met sterren als Jodie Foster, Chow Yun-Fat, Bai Ling en Tom Felton, is Anna and the King een kostuumfilm vol oogstrelende en exotische beelden.

Het zomerpaleis uit de film is tegenwoordig een van de meest populaire toeristische bestemming op het eiland Langkawi.


Afbeelding: Anna and the king of Siam, poster uit 1946 Afbeelding: Anna and the king, poster variant uit 1999
Anna and the King of Siam
Poster uit 1946
Anna and the King
Poster variant uit 1999Het verhaalOmhoog

In 1862 reist de Engelse gouvernante Anna (Jodie Foster) met haar zoontje louis (Tom Felton) per boot naar het koninkrijk Siam, het tegenwoordige Thailand. Ze gaat er les geven aan de oudste zoon (Keith Chin) van koning Mongkut (Chow Yun Fat). Bij aankomst blijkt snel dat koning Mongkut niet al zijn beloftes nakomt, er was haar een eigen huis beloofd maar moet in het paleis verblijven en de koning wil dat niet een maar alle kinderen, maar liefst 58, les krijgen. Zodoende begint de strijd tussen twee karakters en die het contrast laten zien tussen oost en west en de vooroordelen die daarbij horen. Anna de gelijke probeert te zijn van niet alleen een man maar een koning. De koning raakt steeds meer onder de indruk van de voortvarende Anna, die zich echter, koppig als ze is, aan het protocol weinig gelegen laat liggen. Culturele en vooral amoureuze botsingen zijn het gevolg, waarbij beiden zich schuldig maken aan discriminatie en seksisme.


Afbeelding: Yul Brynner als 'The King' in The King and I 1956 (z/w versie) Afbeelding: Yul Brynner en Deborah Kerr in The King and I 1956 (ingekleurd)
Yul Brynner als 'The King'
The King and I 1956 (z/w versie)
Yul Brynner en Deborah Kerr
The King and I 1956 (ingekleurd)Afbeelding: King Mongkut op 60 jarige leeftijd in 1857 Afbeelding: Anna and the king 1999
De echte koning van Siam, 1857
 
De filmversie uit 1999
Jodie foster en Chow Yun FatAfbeelding: Bootscene uit Anna and the king 1999, gefilmd in MaleisiŽ
Bootscene uit Anna and the King (1999), gefilmd in MaleisiŽ- In deze categorie:

•  Film: Bat 21 (1988)
•  Film: Beyond Rangoon (1995)
•  Film: De scheepsjongens van Bontekoe (2007)
•  Film: Entrapment (1999)
•  Film: I don't want to sleep alone (2006)
•  Film: The beautiful washing machine (2004)
•  Film: Zoolander (2001)


Externe sites:

•  Penang Heritage Trust - The filming of 'Anna and the King (Engels)
-