-

Onafhankelijk: Merdeka!

Onafhankelijk: Merdeka! 

Het Maleisisch schiereiland ontwikkelde zich als een voornaam Zuidoost-Aziatisch handelscentrum, toen de handel tussen China en India door de drukke Straat van Malakka toenam. De islam arriveerde in de 14e eeuw, gevolgd door Europese handelslieden in de 16e eeuw, waarna de Portugezen, Nederlanders en Britten achtereenvolgend de straat van Malakka domineerden.

In 1826 werd de Britse kroonkolonie van de Straits Settlements opgericht en tot het jaar 1867 vergrootten de Britten hun controle over de rest van het schiereiland. Tijden Wereldoorlog II werd het bezet door Japan en groeide het streven naar onafhankelijkheid onder het volk, tezamen met een communistische opstand. Pas in 1957 werd het schiereiland onafhankelijk onder de naam 'Federatie van Malaya'.

Op 16 september 1963 werd er en nieuwe federatie met de naam MaleisiŽ opgericht door het samengaan van Malaya, Singapore, en de staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo. De vroegere jaren werden vooral gekenmerkt door pogingen van IndonesiŽ om MaleisiŽ te overheersen, Filipijnse aanspraken op Sabah, en de uiteindelijke afscheiding van Singapore in 1965.

- In deze categorie:

•  De vlag: Jalur Gemilang
•  Het Merdekaplein
•  Het volkslied: Negaraku
•  Nationale bloem: Hibiscus
-