-

Nationale bloem: Hibiscus

Nationale bloem: Hibiscus 

De hibiscus (hibiscus rosa-sinensis) is afkomstig uit tropisch AziŽ en is de nationale bloem van MaleisiŽ die ter plaatse 'bunga raya' wordt genoemd. In Belgie en Nederland wordt deze bloem ook wel de Chinese roos genoemd die vooral als kamerplant wordt gehouden. Je ziet ze in Maleisie haast overal, ze worden langs de wegen aangelegd ter verfraaing van het landschap. Omdat deze planten meer dan 4 meter hoog kunnen worden, wordt deze plant ook gewoon als haag gebruikt. De Indonesische naam van de plant is 'kembang sepatu', wat 'schoenpoetsbloem' betekent, wat inderdaad wel klopt want de bloem werd er gebruikt om schoenen mee te poetsen.

De lang gesteelde bladeren zijn smal- tot breed-eivormig. Ze worden 5 Ė 15 cm lang en 2,5 Ė 8 cm breed. Bij de wilde soort is de bladrand scherp gezaagd, naar er bestaan cultivars met minder scherp gezaagde of zelfs gave bladranden.

De bloemen staan solitair in de bladoksels en kunnen zelfs aan dezelfde plant sterk verschillen in grootte. De grootste bloemen hebben een diameter van zowat 20cm. De bloemen bestaan uit 7 Ė 10 bloembladeren. De wilde soort heeft karmozijnrode bloemen, maar er zijn andere rassen ontwikkeld met witte, gele, zalmkleurige, lila, donkerrode en gemengdkleurige bloemen. Ook zijn er cultivars met gevulde bloemen ontwikkeld. En er bestaan rassen met bontgekleurde bladeren (zogenaamde 'variegata' vormen).

- In deze categorie:

•  Onafhankelijk: Merdeka!
•  De vlag: Jalur Gemilang
•  Het Merdekaplein
•  Het volkslied: Negaraku
-