-

Het Malaysian Dutch Descendant Project

Vergeten restanten uit een glorierijk verleden 

MaleisiŽ en Nederland hebben een band van meer dan 370 jaar. Een resultaat hiervan is dat er menig historisch monument zoals het Stadthuys, een voormalig administratief gebouw van de Nederlanders, herinnerd aan deze Nederlands-Maleisische band. Een minder bekend restant van deze periode is de kleine groep van Nederlandse afstammelingen in MaleisiŽ. Maleisiers afstammend van de Nederlandse koloniale gemeenschap vormen zelfs een minderheid binnen een minderheid. Ze worden in dezelfde categorie ondergebracht als de Euraziaten, maar eigenlijk stammen ze af van Malacca Dutch Eurasians (Malacca Nederlandse Euraziaten) en Ceylon Dutch Burghers (Ceylon Nederlandse burgers). De Malacca Nederlandse Euraziaten stammen af van diegenen die tussen de overgave van de Portugezen in 1641 en de overname van de Britten (1824) naar Malacca kwamen met de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie). Hun voorvaderen waren de Nederlandse administrateurs en handelaren die in Malacca een hechte gemeenschap vormden.

Malacca Nederlandse Euraziaten omvatten families met namen als De Wind, De Witt, Goonting, Koek, Minjoot, Overee, Tessensohn, Valberg, van Huizen en Westerhout.

Ceylon Nederlandse burgers refereerd diegenen met Nederlandse voorouders uit Sri Lanka. net zoals Malacca Nederlandse Euraziaten stammen de Ceylon Nederlandse burgers af van diegenen die met de VOC schepen naar Ceylon zeilden toen het eiland een Nederlandse kolonie werd.

De Ceylon Nederlandse burgers arriveerden pas laat in de 19de eeuw in MaleisiŽ. Ze werden door de Britse koloniale regering aangebracht om hun te helpen met het introduceren van hun administratief systeem in Malaya, MaleisiŽ voor onafhankelijke tijden. De Britse regering kon niet genoeg Britten vinden die bereid waren om in Zuidoost-AziŽ de administratieve posten te vullen, die van vitaal belang waren in hun bureaucratie, omdat er niet genoeg geld was om Europeanen een leefloon te betalen. Nederlandse burgers uit Sri Lanka werden aangeworven om het gebrek aan eigen personeel op te vullen en om het land klaar te stomen voor de nieuwe beschaving.

Ceylon Nederlandse burgers in MaleisiŽ omvatten families met namen als Jansen, Jansz, Manen, Oorloff, Schokman, van den Driesen, van Dort en van Geyzel. De laatste 180 jaar zorgden politieke en sociale omstandigheden voor verwaterde banden met IndonesiŽ, andere voormalige koloniŽn en Nederland. Daardoor ging er onvermijdelijk veel verloren van de cultuur en het erfgoed van hun voorvaderen. Vandaag wordt er niet langer Nederlands gesproken en de meesten volgen niet langer de Nederlandse tradities. Ondanks dit zijn zij altijd trots gebleven op hun Nederlandse erfgoed.


Afbeelding: Leden van de Maleisisch-Nederlandse gemeenschap (klik om te vergroten)
Leden van de Maleisisch-Nederlandse gemeenschapHun uitzicht mag dan niet altijd de Maleisisch Nederlandse Euraziaten verraden, maar ze hebben nog steeds hun Nederlandse achternamen. Veel van de overgebleven families kunnen nog steeds hun afkomst aantonen tot aan de Nederlands koloniale periode en soms nog verder.

Andere welgekende gemeenschappen van Nederlandse origine die nog bestaan zijn de Boers (ook bekend als Afrikaners) van Zuid-Afrika, de burgers van Sri Lanka en de Nederlandse Euraziaten (ook bekend als Dutch East-Indie People of Indos) van IndonesiŽ.

De Nederlandse afstammelingen in MaleisiŽ zijn grotendeels vergeten en velen weten niet eens dat er ooit een Nederlandse kolonie heeft bestaan in MaleisiŽ. Ze zijn schaars in aantal en weid verspreid. Velen verhuisden naar andere staten binnen MaleisiŽ of emigreerden zelfs volledig naar landen als AustraliŽ, Engeland en de Verenigde Staten. De Nederlandse banden verwaterden door de assimilatie in de grotere Portugese Euraziatische en de verschillende Aziatische gemeenschappen. De naar schatting 2000 Nederlandse afstammelingen die overblijven in MaleisiŽ riskeren dat hun gemeenschap in het niets zal verdwijnen.

Er worden echter plannen gesmeed om het verlies aan erfgoed en identiteit te stoppen. Het 'Malaysian Dutch Descendants Project' (Het Maleisisch-Nederlands Afstammings Project) is in gang gezet door enkele individuen van deze gemeenschap, zodat de Maleisische-Nederlanders hun erfgoed en identiteit kunnen herontdekken en om de gehele gemeenschap opnieuw met elkaar in contact te brengen.

Het project staat nog in zijn kinderschoenen en het pad ligt bezaait met hindernissen en obstakels, het alternatief van een wegkwijnende en verdwijnende gemeenschap is een onaanvaardbare keuze. Daarom kan het 'Malaysian Dutch Descendants Project' elke steun gebruiken die het kan krijgen.


- Deze pagina kwam tot stand in samenwerking met het 'Malaysian Dutch Descendants Project'.
- Meer over het Malaysian Dutch Descendants Project:

•  MDDP Bijeenkomst 2004, verslag
•  MDDP Bijeenkomst 2004, foto's
•  MDDP Artikel 26/07/2004 - Going Dutch (Engels)
•  MDDP Artikel 01/08/2004 - On the trail of Dutch Eurasians (Engels)
•  MDDP Artikel 26/07/2004 - Melaka's children of the VOC (Engels)


Externe sites:

•  Dutchmalaysia.net - MDDP OfficiŽle web site (Nederlands/Engels)
•  Dutchmalaysia.net - Het MDDP op Facebook (Nederlands/Engels)
•  De vereniging Nederland-MaleisiŽ (Nederlands/Engels)


In deze categorie:

•  Belgian Association
•  Nederlandse vereniging
•  Dutch Cultural Centre De Bontekoe
•  BVN-TV / Wereldomroep
-