-

MDDP bijeenkomst Malacca 2004 - Verslag

•  Voorwoord
•  Lokatie
•  Een overzicht van dag 1
•  Een overzicht van dag 2
•  Wat brengt de toekomst?


VoorwoordOmhoog

Het is een eerder zeldzaam gebeuren dat er in MaleisiŽ een evenement plaatsvindt voor en door Nederlandse afstammelingen in MaleisiŽ. Een korte samenvatting van de allereerste bijeenkomst van Nederlandse afstammelingen in MaleisiŽ, met als thema 'Reconnecting through our roots' mocht dus zeker niet ontbreken op deze site. We pogen een beknopt overzicht te geven van de verschillende gebeurtenissen zoals ze zich voordeden tijdens het evenement.


LokatieOmhoog

Het gedeeltelijk gerestaureerde 'boomkantoor' in de voormalige Jonkerstraat (nr.20), een van de oudste VOC gebouwen in Malacca, stond voor deze bijzondere gelegenheid ter beschikking van het MDDP en bleek een passende locatie. Het 'boomkantoor uit 1673 was destijds de plaats waar de havengelden werden ontvangen. De lokale bevolking kent het gebouw als het 'Atlas Ice Building' een naam die het overhield aan een bedrijf met die naam dat er gehuisvest was in het begin van de 20ste eeuw. Anderen kennen het als het '1673 Building' vanwege de muurankers in de voorgevel.


Afbeelding: VOC Boomkantoor uit 1673 in de Jonkerstraat
VOC Boomkantoor uit 1673 in de JonkerstraatAfbeelding: ? Afbeelding: ?
Linker vooraanzicht van het
VOC boomkantoor uit 1673
(Foto: Maleisie.be)
Zicht op een zijgevel van
het gerestaureerde gedeelte
(Foto: Maleisie.be)Een overzicht van dag 1Omhoog

In afwachting van de lezingen konden de genodigden een minitentoonstelling bewonderen georganiseerd door MAM, het Maritime Archaeologoy Museum. Een deel van deze tentoonstelling vind men terug in het MAM-Museum nabij het oude postkantoor vlak bij de Christ Church op het Dutch Square. Van enkele families lagen er grafische voorstellingen van hun stambomen ter inzage.

De eerste van vier lezingen werd uiteraard geopend door de organisator, dhr. Dennis De Witt. Hier werd vooral de voorgeschiedenis en doelstelling van het Malaysian Dutch Descendants Project besproken. Een tweede lezing werd gegeven door Drs. Martijn Maarleveld, die in verband met genealogische opzoekingen voornamelijk over de beschikbare (VOC) archieven in Nederland sprak. Drs. Pim ten Hoorn, de derde spreker, had het over de Dutch-Indo / Dutch-Eurasian gemeenschap in Nederland met een korte geschiedenis over Tjalie Robinson en een verwijzing naar het succesrijke Pasar Malam Besar dat jaarlijks in Nederland plaatsvind. Dhr. Prabakaran Nair sloot af met een lezing over 'Oral History', een nieuw project in MaleisiŽ waarbij men persoonlijke getuigenissen op audio en video vastlegt.


Een overzicht van dag 2Omhoog

De ochtend begon met een Malacca Heritage Walkabout, een wandeling doorheen door het oude Nederlandse gedeelte van Malacca. De wandeling werd geleid door de vriendelijke mensen van het MHT, het Malacca Heritage Trust. Het Malacca Heritage Trust is een nauw betrokken bij het conserveren van het erfgoed in Malacca. Een bewonderenswaardige organisatie die zich deels op vrijwillige basis inzet voor erfgoed in de vorm van gebouwen, tradities en de verstandshouding tussen de verschillende etnische gemeenschappen. Hun activiteiten zijn vooral gericht op het conserveren van erfgoed dat zich bevind in 'Kampung Belanda', de Nederlandse wijk die bestaat uit Jalan Tun Tan Cheng Lock (de voormalige Heerenstraat), Jalan Hang Jebat (de voormalige Jonkerstraat) en de onmiddellijke omgeving. De wandeling vond dan ook plaats in deze buurt.


Afbeelding: Even uitblazen tijdens de wandeling doorheen de voormalige Heerenstraat
Even uitblazen tijdens de wandeling doorheen de voormalige Heerenstraat
(Foto: Maleisie.be)Tijdens de wandeling kon men kennismaken met de typische bouwstijl van de Nederlanders. De relatief kleine voorgevels met grote ramen en deuren verbergen een verassend diep woongedeelte (70 tot 80 meter en meer). Vele huizen hebben een of meer kleine binnenplaatsen waarbij men het schoorsteen effect toepast voor ventilatie. Een andere bijzonderheid is dat veel van de oude gebouwen vaak ook over een eigen waterput beschikken. De meeste van deze huizen zijn op een onderlaag van Zeeuwse bakstenen gebouwd. Deze bakstenen werden tijdens de heenreis als balast gebruikt voor de schepen en kan men vandaag nog makkelijk terugvinden.


Afbeelding: De oude Nederlandse gebouwen vertonen vaak Chinese invloeden Afbeelding: Grote ramen en deuren zijn typisch voor de Nederlandse bouwstijl
De oude Nederlandse gebouwen
vertonen vaak Chinese invloeden
(Foto: Maleisie.be)
Grote ramen en deuren zijn typisch
voor de Nederlandse bouwstijl
(Foto: Maleisie.be)Voor diegenen met een grote interesse in VOC historie was deze wandeling een must. Niet noodzakelijk omdat er veel nieuws te zien was, maar wel omdat elke vraag door de mensen van het MHT van een degelijk antwoord werd voorzien. Voor liefhebbers ongetwijfeld het hoogtepunt van de dag.


Afbeelding: Momentopname dag 2 Afbeelding: Momentopname dag 2
Momentopname dag 2
(Foto: Maleisie.be)
Momentopname dag 2
(Foto: Maleisie.be)De walkabout werd gevolgd door de eerste internationale bijeenkomst van Dutch-Eurasians uit Malacca, Dutch Burghers uit Sri Lanka (Ceylon), Dutch Indos uit IndonesiŽ en verscheidene genodigden. Deze samenkomst van Nederlandse afstammelingen vond plaats in combinatie met de tweede bijeenkomst van de familie Neubronner. Het geheel werd bijgewoond door State Tourism, Culture and Heritage Committee Deputy Chairman Dhr. Datuk Chua Peng Song, die als plaatsvervanger optrad voor Datuk Mohd Ali Mohd Rustam, Chief Minister van Malacca en ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in MaleisiŽ, dhr. John C.F. von MŁhlen.


Afbeelding: Van links naar rechts: Drs. Pim ten Hoorn, dhr. John C.F. von MŁhlen (ambassadeur van Nederland) en dhr. Steve Timmermans (Maleisie.be)
Van links naar rechts: Drs. Pim ten Hoorn, dhr. John C.F. von MŁhlen
(ambassadeur van Nederland) en dhr. Steven Timmermans (Maleisie.be)
(Foto: Maleisie.be)Wat brengt de toekomst?Omhoog

De eerste bijeenkomst van Nederlandse afstammelingen mag een bescheiden succes genoemd worden. Ondertussen werkt men eraan om het evenement in 2006 op defde schaal te herhalen. De organisatie is volledig in handen van particulieren en geniet weinig tot geen financiŽle steun. Morele steun is er echter voldoende... met name van de ambassade van Nederland, Perzim, MHT (Malacca Heritage Trust), MAM (Maritime Archeologie Museum) en MaleisiŽ.be.

Er bestaan plannen om het Malaysian Dutch Descendants Project onder te brengen in een nieuw project, het Malaysian Dutch Friendship Project, kortweg MDFO. Het MDFO zou gelijktijdig worden gelanceerd in Nederland en MaleisiŽ, maar blijkt voorlopig alleen in Nederland actief. Het lijkt er op dat een gelijkaardig gemeenschappelijk project van de grond zal raken onder de naam 'Vereniging Nederland-MaleisiŽ. De site van deze vereniging staat online sedert januari 2006.


Afbeelding: Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden Afbeelding: Logo PERZIM Malacca Museums Corporation
De Nederlandse Ambassade Malacca Museums CorporationAfbeelding: Logo MHT - Malacca Heritage Trust Afbeelding: Logo MAM - Maritime Archaeology Museum
Malacca Heritage Trust Maritime Archaeology Museum- Meer over het Malaysian Dutch Descendants Project:

•  Het Malaysian Dutch Descendants Project
•  MDDP Bijeenkomst 2004, foto's
•  MDDP Artikel 26/07/2004 - Going Dutch (Engels)
•  MDDP Artikel 26/07/2004 - Melaka's children of the VOC (Engels)
•  MDDP Artikel 01/08/2004 - On the trail of Dutch Eurasians (Engels)


Externe sites:

•  Dutchmalaysia.net - MDDP OfficiŽle web site (Nederlands/Engels)
•  Dutchmalaysia.net - Het MDDP op Facebook (Nederlands/Engels)
•  De vereniging Nederland-MaleisiŽ (Nederlands/Engels)
•  Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden
•  MAM - Maritime Archaeology Museum (Engels)
•  PERZIM - The Malacca Museum Corporation (Engels)
•  Eurasian Association Singapore (Engels)
•  Pasar Malam Besar
-