-

Gerard van den Oetelaar

•  De artiest
•  De kunst


De artiestOmhoog

In de ruim dertig jaar dat Gerard van den Oetelaar zijn kunstwerken maakt, heeft hem steeds ťťn duidelijk doel voor ogen gestaan: het vinden van een visuele uitdrukkingsvorm voor zijn innerlijke belevingswereld.

Aanvankelijk als autodidact experimenteerde hij met aquarellen, gouaches en houtskooltekeningen. In 1975 volgde hij een cursus portretschilderen waardoor hij zijn experimenten kon voortzetten met meer kennis van technieken.

In de volgende jaren maakte hij o.a.: frescoís en portretten in olieverf en houtskool. Ook illustreerde hij op verzoek diverse boekwerken.

Zijn persoonlijk onderzoek mondde geleidelijk uit in soms figuratieve, maar hoofdzakelijk abstracte werken. Aldus ontwikkelde de kunstenaar een techniek die volledig in overeenstemming is met zijn eigen belevingswereld. Met de wens om in compacte, vanzelfsprekende composities diepere gevoelens visuele uitdrukking te geven, maakt hij van katoen, hout en verf ruimtelijke reliŽfs, waarmee hij de beperkingen van het platte vlak doorbreekt.

Een belangrijk element in zijn werk zijn themaís waaruit hij zijn inspiratie haalt. Meestal zijn het de gewone dingen van het leven zoals; liefde, verdriet, angst, woede, macht en onmacht, en de wereld waarin we leven. Zo kan elke lijn of kleur dat symboliseren. Zijn schildertoets heeft zich als het ware vergroot om intieme ervaringen tastbaarder te maken.

Gerard van den Oetelaar streeft in zijn werk naar een dimensie waarin persoonlijke ervaringen en invloeden van buitenaf met elkaar in evenwicht zijn.


Afbeelding: Gerard van den Oetelaar aan het werk
Gerard van den Oetelaar aan het werkDe kunstOmhoog

Bij de herdenking van het 400-jarig bestaan van de V.O.C. volgde in maart 2002 een tentoonstelling in het historisch museum 'The Stadthuys' gelegen in het hartje van oud Melaka. Een van zijn grootste werken, zijn tweeluik 'Tulips of Holland', kreeg er een permanente plaats in de 'Gouvernor's Room'.

In 2003 vervaardigde Gerard in opdracht van ditzelfde Historisch Museum een portret van H.K.H. Koningin Beatrix. Gelijktijdig werd zijn tentoonstelling History and Future geopend en kreeg hij uit handen van de Chief Minister van MaleisiŽ een onderscheiding in de vorm van de Zilveren Kris.

Thans zijn tien van zijn reliŽfwerken permanent tentoongesteld en te bewonderen in het Historisch Museum van Melaka.

Een mooie, permanente expositie van Gerard van den Oetelaar en Woody van Amen bevindt zich in het Balai Senilukis Melaka Art Gallery, het voormalig Youth Museum in Melaka (naast de Christ Church).


Afbeelding: Het tweeluik 'Tulips in Holland'
Het tweeluik 'Tulips in Holland'Picture: Cigar ashtrays.
Beatrix, koningin der Nederlanden- Bron: Homepage Gerard van den Oetelaar

- Aanverwante pagina's:

•  Sandra Knuyt, Vlaams artieste in Kuala Lumpur
•  Naslagwerken
•  Cultuur


Externe sites:

•  Homepage Gerard van den Oetelaar
•  PERZIM - The Malacca Museum Corporation (Engels)
-