-

De keuken van MaleisiŽ: zo divers als haar bevolking

Van alle landen in AziŽ is MaleisiŽ wellicht wat minder bekend bij het grote publiek, maar het land is spectaculair in haar rijkheid. Rijkheid aan cultuur, aan landschappen en aan verschillende keukens. En vooral: een echte afspiegeling van de bevolking van het land.

Zuidoost-AziŽ is in de afgelopen decennia enorm populair geworden bij Westerse toeristen. Van backpackers tot pensionadoīs, toeristen reizen massaal af naar landen als Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja, terwijl ook bijvoorbeeld Sri Lanka en de Filipijnen in trek zijn. MaleisiŽ wordt in iets mindere mate bezocht, wat eigenlijk goed nieuws is. Want hoe minder toeristen, hoe origineler de ervaring!

Een bezoek aan MaleisiŽ is namelijk een ontzettend rijke ervaring. Een reis die een onuitwisbare indruk zal achterlaten en dat heeft onder andere te maken met het feit dat het land zo divers is. Dat begint al met de samenstelling van het land: de bevolking bestaat uit Europeanen (met name Britten, uit de koloniale tijd), Srilankanen, Pakistanen en Chinezen (ook een overblijfsel uit de koloniale tijd, zij kwamen echter niet vrijwillig), inheemse stammen en de 'gewone' Maleiers zelf. Deze smeltkroes van culturen heeft ervoor gezorgd dat de keuken van MaleisiŽ enorm afwisselend is.---
Bron: Pexels


MaleisiŽ is overwegend moslim, wat betekent dat in haast alle keukens weinig varkensvlees in de gerechten te vinden is. Veel van de gerechten in MaleisiŽ zijn halal. Overigens kan je in BelgiŽ al kennismaken met halal-gerechten, je kan ze zelfs bestellen via Deliveroo. Wel wordt er in MaleisiŽ veel kip, rund en vis gegeten en worden gerechten haast altijd vergezeld van een kommetje rijst.

Een aantal gerechten die je zeker moet proberen als je op reis gaat naar MaleisiŽ zijn:
  • Loh Bak, een oorspronkelijk Chinees gerecht, bestaande uit gebakken rundvlees met pittige saus.
  • Gado Gado, een oorspronkelijk Indonesisch gerecht. Ideaal voor vegetariŽrs, aangezien er normaal gesproken geen vlees of vis in zit, alleen taugť, ei, komkommer en een saus.
  • Assam Laksa, een vissoep met pittige kruiden en noedels, die vooral op de eilanden van MaleisiŽ op een onvergetelijk lekkere manier wordt bereid.
  • Nasi Goreng, een gerecht dat we misschien al denken te kennen, maar als het vers wordt bereid, op zīn Maleisisch met kruiden, zal je alleen nog maar die nasi willen.
  • Curry, oorspronkelijk uit India maar op zoveel verschillende manieren te bereiden dat er haast geen oorsprong meer aan te geven is. Met of zonder kokosmelk, met garnalen of kip, met groenten: alles is mogelijk en haast elke variant is weer een heerlijk avontuur.


---
Bron: Pexels


Alle bevolkingsgroepen hebben er hun steentje aan bijgedragen, en de Maleisische keuken is wereldwijd dan ook erkend als een van de rijkste keukens. Ben je al overtuigd voor deze zomer?

- In deze categorie:

•  Religie
•  Religieuze feesten
•  Cultuur
•  Gezichtsverlies
•  Winkelen
•  Reistips
-