-

De sprong van de Maleisie tijger

•  De sprong van de Maleise tijger
•  Maleisie.be recensie


De sprong van de Maleise tijgerOmhoog

De sprong van de Maleisie tijger
Verhalen uit kampong Longhouse en supercorridor
Auteur: Brigitte Ars
Datum: oktober 2004

MaleisiŽ maakt een snelle ontwikkeling door. Het land heeft zich de afgelopen decennia weten op te werken tot een van de economische tijgers van AziŽ. Brigitte Ars, die al jaren in de hoofdstad woont, bericht van binnenuit over de consequenties die dit heeft gehad voor bevolking, cultuur en natuur. Zo schetst ze een levendig beeld van Kuala Lumpur, dat nog niet zo lang geleden slechts een armoedige kampong was en nu een van de indrukwekkendste skylines van AziŽ bezit. Waar ooit de jungle regeerde is een Multimedia Super Corridor (MSC) aangelegd, het Maleisische antwoord op Silicon Valley. De winkels zijn goed gevuld en de bevolking geeft zich graag en veel over aan de belangrijkste hobby naast eten, shoppen. Het straatbeeld is levendig; moderne in minirok gehulde Chinese meiden verdringen islamitische vrouwen met hoofddoekjes in de winkelcentra en de hindoeÔstische IndiŽrs drukken op hun eigen manier een stempel op het Maleisische leven. Men is er trots op dat zoveel verschillende bevolkingsgroepen zo vredig naast elkaar leven en zo'n economisch succes hebben weten te creŽren. Althans, dat is de officiŽle versie.

Maar er is ook een ander MaleisiŽ. Het MaleisiŽ van de Orang Asli, de vaders van het land, wier positie te vergelijken is met die van de aboriginals in AustraliŽ. Het MaleisiŽ van de ontzagwekkende natuur, die sterk te lijden heeft van de heersende ontwikkelingsdrang. Het MaleisiŽ van de outcasts, die niet in het officiŽle ideaalbeeld passen en een zwaar bestaan in de marge van de samenleving leiden.

Brigitte Ars (1964) was zes jaar in Kuala Lumpur werkzaam als freelance journaliste. Zij publiceert in de Volkskrant, en maandbladen als AziŽ, Onze Wereld en Internationale Samenwerking, en werkt voor de Wereldomroep.


Afbeelding: De sprong van de Maleise tijger, cover
De sprong van de Maleise tijger, coverMaleisie.be recensieOmhoog

Het boek geeft een uitstekend beeld van het ontwikkelende MaleisiŽ van vandaag. Ook onderwerpen die in MaleisiŽ vaak niet het nieuws halen en waarvan ze door de lokale bevolking zelfs niet gekend zijn komen aan bod. Alle bevolkingsgroepen met hun specifieke eigenaardigheden, de gevoerde politiek, de invloeden van religies, de soms vreemde maar intrigerende cultuurverschillen en de wegkwijnende natuur worden uitvoerig besproken.

Het boek leest vlot en presenteerd in tegenstelling tot de meeste boeken of gidsen geen standaard 'propaganda', informatie van toeristische aard of geschiedenisles, maar zeer realistische momentopnamen van het leven in MaleisiŽ zoals het is. Een absolute aanrader voor wie het echte MaleisiŽ wil leren kennen!


- Aanverwante pagina's:

•  Naslagwerken
•  William Somerset Maugham.


Externe sites:

•  Brigitte Ars, freelance journalist
•  Brigitte Ars, De sprong van de Maleise tijger
-