-

Melioidosis

•  De tropische ziekte melioidosis
•  Geen vaccin!


De tropische ziekte melioidosisOmhoog

De tropische ziekte melioidosis is een van de minder bekende ziektes die veelvuldig voorkomen in Zuidoost-AziŽ en dus ook in MaleisiŽ. Melioidosis is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Burkholderia pseudomallei) die zijn oorsprong ondergronds vind, waardoor de bestrijding ervan praktisch onmogelijk is. De bacterie leeft tijdens het droogseizoen in de grond maar kan men na hevige regenval ook terugvinden in rijstvelden en stilstaande waters.

Midden september 2004 stuurde Singapore een waarschuwing de wereld in voor deze ziekte. Men maakte zich zorgen over het stijgend aantal doden ten gevolge van melioidosis. Tussen januari en juli 2004 raakten 57 mensen besmet waarvan er 23 overleden. Het aantal sterfgevallen komt daarmee uit op 47% wat drie maal zoveel is als voor het dodelijke SARS.

Vanwege het hoge aantal doden onderzocht men zelfs of Singapore het doelwit was van een biologische aanval - maar dit werd later uitgesloten. De theorie van een chemische aanval is niet uit te sluiten, melioidosis staat in de Verenigde Staten zelfs genoteerd als een potentieel bacteriologisch wapen.


Geen vaccin!Omhoog

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die het lichaam binnendringt wanneer men besmet stof inademd of wanneer gekwetste huid in contact komt met besmette grond. De infectie kan zich vanaf de huid verspreiden naar het bloed, naar het hart, hersenen, lever, nieren, gewrichten en ogen. De volgende symptomen kunnen zich voordoen: hoofdpijn, koorts, rillingen, hoest, pijn in de borststreek en/of geen etenslust.

Er is geen vaccin voor melioidosis, behandeling met antibiotica is enkel mogelijk wanneer de ziekte vroegtijdig wordt ontdekt.

In Singapore heeft men jaarlijks gemiddelde van 67 gevallen waarvan 12 met dodelijke afloop (ter vergelijking, tijdens de Sars uitbraak in Azie van einde 2002 tot midden 2003 rapporteerde Singapore 33 doden). De autoriteiten hebben voorlopig geen verklaring voor het stijgend aantal gevallen. Hoewel de ziekte over geheel Maleisie voorkomt zijn er officieel slechts 33 mensen aan melioidosis gestorven tussen 1976 en 1991, waarvan 19 binnen 48 uur. Recente cijfers zijn naar goede gewoonte niet of nauwelijks beschikbaar in MaleisiŽ, maar gezien het aantal gevallen in het veel kleinere Singapore mag men uitgaan van ongeveer 400 gevallen per jaar. Waarschijnlijk ligt het werkelijke getal hoger vermits de levenstandaard in Singapore van een veel betere kwaliteit is dan die van MaleisiŽ.

De bevolking van Singapore is goed op de hoogte van deze ziekte dankzij acties van de regering. In MaleisiŽ is dit niet het geval, de ziekte is er officieel van geen belang ondanks het feit dat de gevolgen die van tyfus en cholera overtreffen.


- Externe sites:

•  Singapore Health Ministry (Engels)
•  Informatie over melioidosis (Engels)
-